Týždenný prehľad: Musk má zálusk na Twitter, inflácia v USA opäť zrýchlila

Twitter (Flickr)

1. Miliardár a riaditeľ Tesly Elon Musk má záujem o kúpu sociálnej siete Twitter, za ktorú ponúkol 43 miliárd USD. Podľa Muska sa Twitter musí stiahnuť z burzy, aby sa mohli prijať potrebné zmeny.

2. Inflácia v USA v marci dosiahla 8,5 % a dostala sa na najvyššiu úroveň od decembra 1981. Vo februári inflácia predstavovala 7,9 %.

3. Index ZEW, ktorý sleduje dôveru investorov a analytikov v nemeckú ekonomiku, v apríli klesol na mínus 41 bodov. V marci index dosahoval -39,3 bodu.

4. Srílanská centrálna banka v utorok uviedla, že splatenie zahraničného dlhu je “náročné a nemožné”, keďže sa snaží využiť svoje zmenšujúce sa devízové ​​rezervy na dovoz základných vecí, ako sú pohonné hmoty.

5. Cena kryptomeny bitcoin počas tohto týždňa poklesla pod hranicu 40-tisíc dolárov. Aktuálne sa obchoduje na úrovni 40 024 USD.

6. Ako vo štvrtok uviedla šéfka MMF Kristalina Georgievová, Medzinárodný menový fond (MMF) zhorší odhady rastu svetovej ekonomiky pre tento aj budúci rok. Môže za to vojna na Ukrajine, ktorá tlačí nahor ceny potravín a energií, čo vytvára ďalšiu záťaž pre hospodársku situáciu.

7. Inflácia vo Veľkej Británii v marci stúpla na 7 percent z februárových 6,2 %, čo je najviac od marca 1992.

8. Automobilky v Číne možno budú musieť v máji pozastaviť výrobu, ak dodávatelia v Šanghaji a okolitých oblastiach nebudú schopní pokračovať v činnosti. Vyhlásil to generálny riaditeľ Xpeng.

9. Kanadská centrálna banka Bank of Canada v stredu zvýšila základnú úrokovú sadzbu o pol percentuálneho bodu na 1 %.

10. Európska centrálna banka na svojom aprílovom zasadnutí ponechala úrokové sadzby bezo zmeny. Centrálna banka zároveň potvrdila plán na ukončenie nákupu aktív v treťom štvrťroku.

11. Dostať infláciu pod kontrolu si bude vyžadovať zvyšovanie úrokových sadzieb rýchlejším tempom, než je obvyklé. V stredu to uviedol člen predstavenstva Federálneho rezervného systému Christopher Waller.

12. Čínska ľudová banka (PBOC) uviedla, že zníži pomer povinných minimálnych rezerv pre všetky banky o 25 bázických bodov s účinnosťou od 25. apríla, čím uvoľní dlhodobú likviditu vo výške približne 530 miliárd jüanov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre