Fed vyľakal akciové trhy

Akciová burza (Foto: Reuters)

Ako vyplýva zo včera zverejnenej zápisnice z marcového zasadnutia americkej centrálnej banky (FED), v dôsledku rastúcej inflácie Fed uvažuje o znižovaní svojej bilancie o 95 mld. dolárov mesačne.

Zápis z marcového zasadnutia tiež prezradil, že predstavitelia centrálnej banky USA uvažovali o väčšom zvýšení sadzieb než o 25 bázických bodov. To iba potvrdilo jastrabie nastavenie Fedu a jeho odhodlanie bojovať s rastúcou infláciou.

„Zápisnica tiež ukázala, že predstavitelia Fedu sú čoraz viac znepokojení tým, ako rastú inflačné tlaky a sú odhodlaní poslať trhom správu, že budú konať rozhodne, aby to udržali pod kontrolou,“ komentoval situáciu Michael Hewson, hlavný analytik trhu v CMC Markets UK.

Uťahovanie menovej politiky nie je dobrou správou pre akciové trhy, ktoré ťažili z lacnej likvidity. Včera po zverejnení zápisnice americký akciový index Dow Jones stratil takmer pol percenta, širší benchmark S&P 500 oslabil takmer o 1 % a technologický index Nasdaq Composite sa prepadol viac ako 2 percentá.

Americké akcie strácajú aj dnes a v červených číslach zakončil aj nemecký index DAX 30 či britský akciový benchmark FTSE 100.

Graf: Akciový index Dow Jones

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre