Čína stojí pred výzvou. Splní tohtoročný rastový cieľ?

 Splniť čínsky cieľ 5,5 % rastu HDP na rok 2022 bude výzvou. S problematickým realitným sektorom, rastúcimi nákladmi na energie a materiál a opätovným nárastom COVID prípadov musí čínska centrálna banka rýchlo uvoľniť menovú politiku a vláda v prvej polovici roka spustiť ďalšie projekty v oblasti infraštruktúry. Na druhej strane, v rámci režimu prepojeného výmenného kurzu, Hongkong nasledoval Fed vo zvýšení úrokových sadzieb.

Vicepremiér Liu He prisľúbil podporu pre ekonomický rast

Po prejave čínskeho vicepremiéra Liu He minulý týždeň index Hang Seng a index Hang Seng TECH stúpli o neuveriteľných 9 % a 22 %. Liu prisľúbil podporu pre stabilitu trhu, ústretovú politiku, uvedenie titulov v zámorí, ako aj nádej na riešenie nezhody s USA ohľadom čínskych certifikátov cenných papierov (ADR) . Sľúbil aj zníženie regulačných tlakov na platformy elektronického obchodu a väčšiu podporu pre realitný sektor. Na margo sektora nehnuteľností Li zopakoval, že „bývanie je na bývanie, nie na špekulácie“. Nespomenul však žiadnu daň z nehnuteľnosti, takže tá sa pravdepodobne nateraz odkladá.

Treba poznamenať, že s blížiacim sa 20. zjazdom Komunistickej strany Číny na jeseň tohto roku budú mať čínske orgány sociálnu, hospodársku a finančnú stabilitu na vrchole svojho rebríčka priorít. Tieto vyjadrenia výrazne zlepšili trhový sentiment na akciových trhoch v Hongkongu a pevninskej Číne. Lockdowny súvisiace s COVIDom v pevninskej Číne a začiatok menovej normalizácie Fedu sa tak nateraz dostali do úzadia.

Rast naďalej ohrozuje sektor nehnuteľností

Čína mieni tento rok dosiahnuť rast HDP o 5,5%. Cieľ indexu spotrebiteľských cien je stanovený na približne 3 %. Rast peňažnej zásoby M2 a agregátneho financovania sa majú vyvíjať v súlade s rastom nominálneho HDP. „Tón Liovej správy bol v súlade s vyjadreniami Čínskej komunistickej strany (ČKS) z decembra minulého roka: stabilizácia ekonomiky, udržateľné oživenie rastu na základe stability, bez spomínania akýchkoľvek masívnych stimulov,“ hovorí Redmond Wong, trhový stratég Saxo Bank pre Čínu.

Splnenie cieľa HDP sa však zdá byť podľa neho náročné. „Sektor nehnuteľností, ktorý predstavuje 30 % ekonomiky a bol v minulom roku hlavnou brzdou rastu, zostáva slabý napriek skutočnosti, že čínska vláda prešla od represií k riadeniu rizík,“ hovorí stratég Saxo Bank. Rast úverov zostal slabý. Vo februári bol rast hypotekárnych úverov dokonca záporný. Predaj pôdy výrazne klesol a naďalej bude obmedzovať miestne samosprávy pri realizácii projektov infraštruktúry vzhľadom na to, že výnosy z predaja pôdy sú dôležitým príjmom do samosprávnych rozpočtov.

Ďalšou ranou sú rastúce ceny energií

Rastúce ceny energií, priemyselných kovov a obilia na svetových trhoch výrazne zhoršili čínske obchodné podmienky. Čína dováža 70 % ropy, 40 % zemného plynu, 90 % sóje a vysoké percento iných materiálov, vrátane železnej rudy. „Prudký nárast cien energií a materiálov pribrzdí ekonomické aktivity Číny, ziskovosť firiem aj vládny rozpočet. V momente, kedy ropa prekročí 130 USD za barel, bude musieť čínska vláda začať dotovať rafinérie, aby mohli pokračovať vo výrobe produktov,“ dodáva Wong.

Investori nateraz vytlačili strach z ďalších lockdownov a narušenia dodávateľského reťazca v rámci čínskej „politiky nulového COVIDu“ do úzadia. Ten sa však môže znovu objaviť v najbližších mesiacoch. Čínske úrady sú hrdé na to, že čínska ekonomika sa v roku 2021 ako prvá triumfálne pozviechala z pandémie. Politiku nulovej tolerancie COVIDU prezentovali obyvateľom krajiny, ako aj zvyšku sveta ako demonštráciu čínskeho socializmu novej éry pod vedením prezidenta Si Ťin-pchinga.  Ten síce zopakoval rétoriku prísnej implementácie politiky včasnej detekcie, hlásenia, karantény a liečby, vyjadril sa však, že „by sa mali prijať účinnejšie opatrenia na dosiahnutie maximálneho účinku v prevencii a kontrole s minimálnymi nákladmi a čo najviac znížiť vplyv na sociálno-ekonomický rozvoj“. Vzápätí Shenzhen oznámil, že sa v 5 z 10 regiónov mesta obnovia ekonomické aktivity a verejná doprava. Ďalší výrobný uzol, Dongguan, tiež oznámil, že mesto obnoví všetku verejnú dopravu. „Ide o pozitívny vývoj, ale ďalšie šírenie prípadov COVID zostáva v roku 2022 významnou potenciálnou brzdou pre čínske hospodárstvo,“ hovorí stratég Saxo Bank.

Všetky oči sa upierajú na väčšie infraštruktúrne výdavky

Všetky oči sa upierajú na väčšie infraštruktúrne výdavky a menové uvoľnenie. Keďže veľké svetové ekonomiky čelia vysokej inflácii, rastúcim cenám energií a komodít, sprísňovaniu menovej politiky a skorým príznakom spomalenia hospodárskych aktivít, export, ktorý bol v minulom roku kľúčovým ťahúňom rastu Číny, čelí tento rok ťažkým výzvam z každej strany. V tejto situácii, s cieľom predísť hospodárskym brzdám a  rizikám, môžu čínske úrady v prvej polovici roku 2022 urýchliť navýšenie výdavkov na infraštruktúrne projekty. Čínska centrálna banka pravdepodobne uskutoční niekoľko znížení sadzieb a očakáva sa tiež, že zníži požiadavky na kapitálovú primeranosť, ešte kým je okno možností otvorené. Zvyšovaním sadzieb zo strany FED-u a odlivu kapitálu z Číny, bude totiž čoraz ťažšie takýto krok urobiť.

Na druhej strane Hongkong nasleduje Fed pri zvyšovaní sadzieb

Zatiaľ čo sa očakáva, že čínska centrálna banka urýchli svoju široko komunikovanú tendenciu uvoľňovať menovú politiku v pevninskej Číne, Hongkonský menový úrad (HKMA) bude nasledovať Fed a zvýši úrokové sadzby. V rámci režimu prepojených výmenných kurzov Hongkong prijíma pre svoju menu systém menovej rady a musí udržiavať úrokové sadzby hongkonského dolára blízko úrokových sadzieb v USA.

Redmond Wong, trhový stratég pre Čínu

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre