Týždenný prehľad: Fed zahájil zvyšovanie sadzieb, bitcoin nad 41 000 USD

usa dolár

1. Americká centrálna banka prvýkrát od roku 2018 zvýšila úrokové sadzby. Federálny rezervný systém (Fed) v stredu podľa očakávaní zdvihol základnú úrokovú sadzbu z doterajšieho pásma 0-0,25 % na 0,25-0,50%. Podľa novej predikcie menového výboru by sa mal základný úrok do konca roka dostať až na 1,9 %.

2. Sadzby nahor posunula aj britská Bank of England, čím reagovala na rastúcu infláciu. Centrálna banka vo štvrtok zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu o 0,25 percentuálneho bodu na 0,75 %.

3. Dôvera investorov a analytikov v nemeckú ekonomiku sa v marci rekordne zhoršila, za čo môže hlavne vojenský konflikt na Ukrajine a s ním spojené ekonomické sankcie voči Rusku. Index ZEW sa v marci znížil na -39,3 bodu z februárových 54,3 bodu.

4. Rusko riadne zaplatilo úroky z dolárových dlhopisov, čím sa krajina vyhla platobnej neschopnosti. Ako informoval ruský rezort financií, peniaze aj napriek sankciám dorazili v plnej výške do americkej banky Citibank.

5. Európska komisia schválila plán americkej spoločnosti Amazon na prevzatie hollywoodskeho štúdia MGM za 8,5 mld. dolárov.

6. Ako vo svojom výhľade uvádza Medzinárodný menový fond (MMF), v dôsledku vojenského konfliktu ukrajinská ekonomika pravdepodobne klesne minimálne o 10 %. V prípade, že vojenský konflikt potrvá dlhšiu dobu, pokles hrubého domáceho produktu môže dosiahnuť 25 až 35 %.

7. Inflácia v Európskej únii dosiahla rekordnú úroveň, keď vo februári vzrástla na 6,2 % z januárovej hodnoty 5,6 %. Na raste cien sa opäť najviac podieľali vyššie ceny energií.

8. Cena ropy WTI sa opäť dostala nad úroveň 100 dolárov za barel v čase publikovania tohto prehľadu sa nachádza na úrovni 104 USD/barel. Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA) v stredu varovala, že kvôli sankciám voči Rusku môže od budúceho mesiaca denne chýbať 3 milióny barelov ruskej ropy a ropných produktov.

9. Ako vyplýva zo správy ACEA, predaj nových osobných automobilov v Európskej únii vo februári medziročne poklesol o 6,7 % na 719 465 vozidiel. Výrobu naďalej komplikovali výpadky v dodávateľských reťazcoch.

10. Japonská centrálna banka na svojom zasadnutí, ktoré sa uskutočnilo v piatok, základnú úrokovú sadzbu nezvýšila. Zároveň avizovala, že bude naďalej masívne nakupovať dlhopisy, čoho cieľom je stimulovať ekonomický rast.

11. Európske akcie smerujú k najlepšiemu týždňu od novembra 2020. Naopak, tento týždeň sa nedarilo tzv. bezpečným prístavom.

12. V piatok cena najväčšej kryptomeny bitcoin opäť získava, pričom sa jej podarilo prekonať hranicu 41 000 dolárov. Za posledných 7 dní bitcoin pridal takmer 6 %, druhá najväčšia kryptomena Ethereum za rovnaké obdobie posilnila o viac ako 12 %.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre