Kto profituje zo súčasnej krízy?

Európske akcie klesli o 20 %, americké o 12 %, a kým svet čelí energetickej a potravinovej kríze, pravdepodobne budú aj naďalej klesať. Opačne sa vyvíja akciový trh v Brazílii a Austrálii. Investori totiž v tejto situácii čoraz viac hľadajú akcie a sektory, ktoré budú prosperovať a smerujú preto k trhom bohatým na komodity. Austrálsky a brazílsky akciový trh sú práve takými a majú tento rok nadpriemerné výsledky. 

„Brazílsky akciový trh je teraz najvýkonnejším trhom s medziročným nárastom o 6 %. Chemická, ťažobná a elektrárenská spoločnosť Bradespar vzrástla v tomto roku najviac, a to až o 43 %, za ňou nasleduje gigant v ťažbe železnej rudy Vale, ktorého akcie  stúpli o 35 %. Austrálsky ASX200 síce tento rok klesol o 5%, ale aj tak je druhým najvýkonnejším. V ASX200 najviac vzrástla uhoľná spoločnosť Whitehaven Coal (WHC), a to až o 54 %. Ropný a plynárenský gigant Woodside Petroleum (WPL), ako druhý skokan v poradí, porástol o 52 % a dalo by sa očakávať, že tieto zisky budú pokračovať až kým nedôjde k výraznému spomaleniu spotreby,“ hovorí trhová strategička Saxo Bank Jessica Amirová. 

Odborníčka Saxo Bank upozorňuje, že recesia sa pravdepodobne blíži. „Trhy naceňujú energetickú krízu s ropou smerujúcou k rekordnému maximu 150 USD – úroveň, akú sme tu mali naposledy v roku 2008. Zároveň sme uprostred potravinovej krízy, keď cena pšenice v tomto roku vzrástla už o 50 %. Tiež tu máme utečeneckú krízu – z Ukrajiny bolo vysídlených viac ako 1,5 milióna ľudí. Navyše, USA pravdepodobne čaká séria zvýšenia úrokových sadzieb. Okolo nás je tak veľa neistoty,“ hovorí Amirová. 

Firmy čelia podľa nej tlaku na ziskovosť, čo zasahuje najmä spotrebný tovar, technologické a letecké spoločnosti. Na druhej strane sú víťazi krízy spoločnosti aktívne v ťažbe plynu, ropy, paládia, niklu a železnej rudy a pestovatelia pšenice. „Ceny týchto komodít budú pravdepodobne naďalej rásť, kým sa spotreba nespomalí,“ dodáva Jessica Amirová. Keď je už reč o pšenici, opačne sú na tom chovatelia hydiny a producenti mäsa, nakoľko ich náklady na krmivo rastú. 

Jessica Amirová, strategička Saxo Bank pre austrálsky trh

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre