Týždenný prehľad: Vojenský konflikt otriasa trhmi, rekordná inflácia v eurozóne

1. Vojna na Ukrajine otriasa finančnými trhmi. Euro sa v piatok prvýkrát za posledné 2 roky prepadlo voči americkému doláru pod úroveň 1,10. Cena ropy WTI sa počas týždňa natiahla až k úrovni 120 dolárov za barel, v závere týždňa sa obchoduje za 112,30 USD/barel.

2. Ruský rubeľ sa v pondelok voči americkému doláru prepadol až o 30 %. Aj vo štvrtok ruská mena výrazne strácala a prvýkrát prekročila hranicu 110 rubľov za dolárov, čo je historické minimum.

3. Posledný deň týždňa uzavreli európske akcie vo výraznom mínuse. Nemecký akciový benchmark DAX 30 stratil až 4 %, londýnsky FTSE 100 oslabil o 3 %. V červenom sú aj americké akcie: Dow Jones klesá o 1,41 %, širší S&P 500 odpisuje 1,75 %.

4. Cena hliníka dosiahla rekordné maximum, cena niklu je v blízkosti 11-ročného maxima. Investori sa pripravujú na prerušenie dodávok týchto kovov z Ruska, ktoré patrí k hlavným producentom týchto komodít.

5. Turecká ekonomika minulý rok vzrástla o 11 %. Avšak v tomto roku ekonómovia očakávajú prudké spomalenie, keďže inflácie po páde líry prudko rastie.

6. Ako informoval Kremeľ, ruský prezident Vladimír Putin vydal dekrét, ktorým z Ruska zakázal vyviezť zahraničné meny v hotovosti v hodnote viac ako 10.000 dolárov.

7. Najväčšia saudskoarabská sieť lekární Nahdi Medical plánuje vstúpiť na burzu. Primárna verejná ponuka akcií (IPO) bude pre krajinu najväčšia od IPO ropného obra Saudi Aramco.

8. Powell počíta s vyššími sadzbami. Šéf americkej centrálnej banky (Fed) Jerome Powell počíta s tým, že centrálna banka USA ešte tento mesiac zdvihne základnú úrokovú sadzbu. Navrhnúť chce zvýšenie sadzby o 0,25 percentuálneho bodu.

9. Tempo medziročného rastu spotrebiteľských cien v Nemecku po januárovom spomalení na 4,9 percenta vo februári zrýchlilo a miera inflácie vystúpila na 5,1 percenta.

10. Rekordná inflácia v eurozóne. Miera inflácie v eurozóne vo februári vystúpila na 5,8 percenta, čo je nové maximum. V januári inflácia dosahovala 5,1 %.

11. Najväčšia ruská banka Sberbank odchádza z Európy. Inštitúcia do zdôvodnila veľkým odlivom hotovosti z dcérskych firiem a taktiež ohrozením bezpečnosti zamestnancov a majetku.

12. Index nákupných manažérov od spoločnosti Markit v USA vo februári vzrástol na 55,9 bodu z januárových 51,1 bodu.

13. Ratingová agentúra S&P Global výrazne zhoršila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Ruska. Agentúra znížila známku z doterajšieho hodnotenia BB+ na CCC-, čo predstavuje veľmi nízku perspektívu splácania.

14. Rast pracovných miest v USA vo februári prudko vzrástol a miera nezamestnanosti klesla na dvojročné minimum 3,8 %. Americká ekonomika vo februári vytvorila až 678-tisíc pracovných miest, čo výrazne prekonalo odhady. Analytici počítali s pridaním 400-tisíc pracovných miest.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre