Strach z vojny na Ukrajine otriasol akciami. Ceny ropy výrazne vzrástli

Vladimir Putin (Wikimedia)

Rastúce napätie na východe Ukrajiny otriaslo aj finančnými trhmi. Ázijské akcie v dnešnom obchodovaní výrazne oslabili. Hongkonský index Hang Seng sa prepadol o 2,69 %, japonský Nikkei 225 stratil 1,71 %, index Shanghai Composite klesol o takmer percento. V miernej strate sú aj európske akcie, ktoré časť ranných strát zmazali.

Nemožno pochybovať o tom, že finančné trhy zareagovali na informácie, že Moskva poslala na východ Ukrajiny svojich vojakov.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok podpísal výnosy, ktorými uznal nezávislosť separatistickej Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky. Ruskej armáde zároveň nariadil, aby na ich územiach začala “misiu na zabezpečenie mieru”.

Spojené štáty a taktiež európske krajiny v reakcii na to začali vyhlasovať nové tvrdé sankcie. Nemecký kancelár Olaf Scholz taktiež varoval, že plynovodu Nord Stream 2 bude zamietnutá certifikácia na začatie prevádzky.

Rastúce napätie otriaslo akciovými trhmi a poslalo nahor cenu ropy. Cena ropy WTI dnes získava 3,47 % na 93,31 USD za barel. Cena ropy Brent dnes rastie o 2,16 % a dosahuje 7-ročné maximum.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre