Týždenný prehľad: Inflácia v USA rozkývala trhy, cena hliníka láme rekordy

1. Miera inflácie v USA v januári vystúpila na 7,5 %, čo je najvyššia úroveň od februára 1982. Výrazne vzrástli najmä ceny energií. Vo štvrtok o tom informovalo americké ministerstvo práce.

2. Vysoká inflácia podporuje očakávania trhov, že americká centrálna banka (FED) by na svojom ďalšom zasadnutí v marci mohla začať zvyšovať úrokové sadzby. Americké akcie vo štvrtok po inflačnom reporte výrazne oslabili. Dow Jones stratil 1,47 %. Naopak, darí sa americkému doláru.

3. Šéf Fedu v St. Louis James Bullard v rozhovore pre agentúru Bloomberg uviedol, že americká centrálna banka by do začiatku júla mala zvýšiť sadzby o jeden percentuálny bod.

4. Prezidentka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardeová pred hospodárskym a menovým výborom Európskeho parlamentu v pondelok uviedla, že menovú politiku eurozóny netreba výrazne sprísňovať.

5. Viac než 13-ročné maximum. Ceny hliníka tento týždeň dosiahli najvyššie hodnoty od roku 2008, za čo môžu obavy investorov z obmedzenej ponuky a klesajúcich zásob.

Graf: Vývoj ceny hliníka

6. Nemecký vývoz minulý rok vzrástol o 14 % na 1,38 biliónov eur. Dovoz sa zvýšil o 17,1 % na 1,20 bilióna eur.

7. Európska komisia zhoršila odhad tohtoročného rastu ekonomiky EÚ. Kým v jeseni minulého roka počítala s rastom na úrovni 4,3 %, aktuálny odhad je 4 %.

8. Americká mediálna a filmová spoločnosť Walt Disney zvýšila vo svojom prvom finančnom štvrťroku upravený zisk na akciu medziročne na 1,06 dolára z minuloročných 32 centov. Akcie v pre-markete zareagovali rastom o viac ako 7%.

9. Svoje kvartálne výsledky zverejnila aj spoločnosť Coca-Cola. Zisk firmy po úprave o jednorazové položky klesol o 5 % na 45 centov na akciu, čo je však lepší údaj, ako očakávali analytici. Tržby spoločnosti v štvrtom kvartáli vzrástli o 10 % na 9,5 miliardy dolárov.

10. Americká spoločnosť Tesla v USA zvoláva takmer 579 000 vozidiel. Dôvodom je problém s výstražným zvukom pre chodcov.

11. Britská ekonomika minulý rok dosiahla rast 7,5 % a to po prepade o 9,4 % v predchádzajúcom roku. V decembri ale britské hospodárstvo medzimesačne pokleslo o 0,2 %.

12. Ruská centrálna banka dnes podľa očakávania zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu o jeden percentuálny bod na 9,5 %. Zároveň vo svojom vyhlásení uviedla, že môžu nasledovať ďalšie zvýšenia sadzieb.

13. Miera inflácie v Maďarsku v januári vystúpila na 7,9 %, čo je najviac za posledných 15 rokov. Za vyššou infláciou stojí najmä rast cien potravín a pohonných hmôt.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre