Týždenný prehľad: Fed vyslal signál, Apple s rekordným obratom, výzva pre Salvádor

Jerome Powell, FED (Flickr / Federalreserve)

1. Americká centrálna banka (Fed) v stredu naznačila, že by mohla začať zvyšovať svoju základnú úrokovú sadzbu už v marci. Menový výbor Fedu vo svojom vyhlásení zároveň potvrdil, že v marci ukončí nákupy dlhopisov. Centrálna banka tak vyslala jasný signál, že jej hlavným nepriateľom je inflácia a nebojí sa proti nej agresívnejšie zasiahnuť.

2. Európske akcie v pondelok výrazne strácali, keďže sa u investorov prejavili obavy z možného konfliktu na Ukrajine. Ruský akciový index RTSI v pondelok stratil až 8 percent.

3. Rast podnikateľskej aktivity v USA na začiatku roka prudko spomalil. Predbežný kompozitný index nákupných manažérov IHS Markit v decembri klesol na 50,8 b. z 57 bodov v decembri. Počítalo sa len s miernym poklesom na 56,9 bodu.

4. Podnikateľská nálada v Nemecku sa po šiestich mesiacoch poklesov v januári začala opäť zlepšovať. Index IFO vzrástol na 95,7 z decembrových 94,8 bodu.

5. Výkonná rada Medzinárodného menového fondu (MMF) opäť vyzvala stredoamerickú krajinu Salvádor, aby upustil od zavedenia bitcoinu ako zákonného platidla. MMF varoval tamojšieho prezidenta pred rizikami, ktoré kryptomena predstavuje pre krajinu. Zároveň zdôraznil, že by pre krajinu bolo ťažké získať pôžičku od tejto inštitúcie.

6. Tri americké štáty a federálny okrsok okolo metropoly Washingtonu žalujú americkú technologickú spoločnosť Google, ktorá podľa nich zasahuje do súkromia svojich zákazníkov.

7. Ako v stredu oznámil nemecký minister hospodárstva, tempo ekonomického oživenia Nemecka bude zrejme pomalšie, než sa predpokladalo. Zároveň avizoval, že spotrebiteľské ceny by tento rok mohli rásť tempom o 3,3 %a že na cieľové 2 percentá sa dostanú budúci rok.

8. Kanadská centrálna banka v stredu ponechala úrokové sadzby bezo zmeny, avšak naznačila, že v najbližších týždňoch by mohla sprísniť menovú politiku, aby obmedzila vysokú infláciu.

9. Tento týždeň svoje kvartálne čísla zverejnili viaceré veľké korporácie. Americká softvérová spoločnosť Microsoft v druhom fiškálnom štvrťroku zvýšila tržby o 20,1 % na 51,7 miliardy dolárov, čo prekonalo odhady analytikov.

10. Americký výrobca elektromobilov Tesla minulý rok dosiahol rekordný čistý zisk 5,5 miliardy dolárov, čo je medziročný rast o 665%. Tržby spoločnosti vzrástli o 71 % na 53,8 mld. dolárov. Šéf automobilky Elon Musk očakáva, že predaje v tomto roku vzrastú o viac ako 50 %.

11. Čistý zisk spoločnosti Apple v prvom fiškálnom štvrťroku vzrástol o 20,4 % na 34,63 miliardy USD a tržby vzrástli na rekordných 123,9 mld. dolárov. Okrem iného spoločnosť ťaží aj z rastúceho dopytu po iPhonoch v Číne.

12. Ekonomika USA sa minulý rok zvýšila o 5,7 %, čo je najviac od roku 1984. Pripomeňme, že v roku 2020 sa najväčšia ekonomika sveta v dôsledku pandémie koronavírusu prepadla o 3,4 %.

13. Francúzska ekonomika dosiahla najrýchlejší rast za posledných 52 rokov, keď minulý rok vzrástla o 7 percent. V štvrtom štvrťroku sa hrubý domáci produkt (HDP) zvýšil oproti predchádzajúcemu štvrťroku o 0,7 percenta.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre