5 najväčších mýtov o investovaní do akcií

Mnohí investori si kladú otázku, či sa skutočne oplatí investovať do akcií, koľko, kedy, prípadne podľa čoho vyberať tie správne akcie?

V prvom rade je potrebné na akciový trh nazerať realisticky a nenechať sa ovplyvniť mýtmi, ktoré sa v súvislosti s akciami často skloňujú. O aké mýty ide?

Pozrite si 5 najčastejších:

Investovanie do akcií je ako hranie hazardných hier

Na to, aby ste vedeli rozpoznať rozdiel medzi hazardnou hrou a obchodovaním na burze, je potrebné vedieť, čo to vlastne znamená nakúpiť akcie. V prípade, že sa rozhodnete pre kúpu akcií určitej spoločnosti (napr. Google, Volkswagen, Coca Cola..), automaticky sa stávate jej spolumajiteľom a zároveň nadobúdate podiel na zisku tejto korporácie.

Ceny jednotlivých akcií na burze neustále kolíšu, čo závisí od ekonomického a finančného vývoja nielen danej firmy, ale aj celého hospodárstva. Posúdenie skutočnej hodnoty spoločnosti a predikcia jej rastu nie je jednoduchá, avšak dá sa naučiť vzdelávaním a zbieraním skúseností.

Hazardné hry fungujú tak, že berú peniaze od porazeného a dávajú ich víťazovi, pričom nemajú žiadnu ďalšiu pridanú hodnotu.

Naopak, investovanie na akciovom trhu podporuje nielen rast ekonomiky, ale aj produktivitu daných spoločností. Vďaka dodatočnému kapitálu môžu firmy vyvíjať produkty, ktoré menia náš život k lepšiemu.

Akciový trh = priestor len pre maklérov a boháčov

Príchodom internetu či boom sociálnych sietí sa mnohé veci stali dostupnejšími a otvorenejšími aj pre ľudí z vonku. Inak tomu nie je ani v prípade akciového trhu.

Hospodárske údaje, rôzne informácie či analytické nástroje, ktoré boli kedysi k dispozícii iba špecifickej skupine ľudí, sú v súčasnosti dostupné aj pre širokú verejnosť.

Klesajúce akcie sa opäť vrátia nahor

Nie je nič horšie, ako keď si začínajúci investori naivne myslia, že nákup akcií v čase 52-týždňového minima je ideálnou investíciou.

Ľudia majú tendenciu investovať do akcií, ktoré mali v minulosti vyššiu hodnotu, pričom dúfajú, že aj po miernom poklese sa na túto úroveň opäť vrátia. Treba mať ale na pamäti, že nikdy nie je cena tak nízko, aby nemohla byť ešte ešte nižšie. Trhová cena akcie je len jednou z častí zložitej investičnej rovnice, nie rozhodujúcim kritériom.

Akcie, ktoré rastú, raz budú aj klesať

V prípade akciového trhu toto rozhodne neplatí. Na burze neexistuje žiadna “gravitačná sila”. Pred viac ako 20-timi rokmi cena akcií spoločnosti Berkshire Hathaway počas piatich rokov vzrástla zo $ 7,455 až na $ 17,250.

Cena akcií je odrazom spoločnosti. Ak natrafíte na úspešnú firmu s výbornými manažérmi a žiadnym či minimálnym zadĺžením, nie je dôvod, aby sa hodnota akcií ďalej nezvyšovala.

Mať aspoň časť informácií je lepšie, ako nemať žiadne

V mnohých odvetviach platí, že vedieť aspoň niečo, je oveľa lepší prípad, ako keby ste nevedeli nič. Toto však nemožno aplikovať na akciovú burzu.

Pokiaľ chce byť investor úspešný, musí mať presne zadefinovanú obchodnú stratégiu. Musí vedieť, prečo do obchodu vstupuje a za akých okolností z neho vystúpi. Len sa “domnievať”, že akcie porastú, nie je stratégia.

V začiatkoch vám môže  pomôcť skúsený poradca pohybujúci sa na akciovom trhu už niekoľko rokov. Náklady na investovanie do niečoho, čomu nerozumiete, ďaleko prevýšia náklady vynaloženého do správneho poradcu.

Podľa informácií investopedia.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre