Týždenný prehľad: TikTok predbehol Google, Musk postupne plní sľub

Prinášame vám prehľad udalostí z tohto týždňa. Zároveň vám v rámci celej redakcie prajeme pokojné prežitie Vianočných sviatkov.

1. Čínska sociálna sieť TikTok prekonala hranicu miliarda aktívnych užívateľov mesačne. Platforma tak predbehla Google a stala sa najnavštevovanejšou internetovou stránkou sveta.

2. Turecká líra tento týždeň prudko posilnila. Mena reaguje na prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý sa zaviazal garantovať vklady v miestnej mene pred znehodnotením. Turecká vláda napríklad sľúbila, že zaplatí rozdiel medzi hodnotou úspor v lírach a ekvivalentom v dolároch.

Graf: Vývoj menového páru USD/TRY

3. Svetové ekonomické fórum (WEF) v Davose sa kvôli pandémii v januári neuskutoční. Náhradou bude séria on-line debát nazvaná State of the World (Situácia vo svete).

4. Nemecká centrálna banka bude mať nového šéfa. Od budúceho roka sa ním stane 55-ročný Joachim Nagel, ktorý vo funkcií nahradí Jensa Weidmanna.

5. Chystá sa najväčšie čínske IPO za posledných 10 rokov. Čínsky mobilný operátor China Mobile chce predajom akcií v Šanghaji získať až 56 miliárd jüanov.

6. Elon Musk pokračuje v predaji akcií Tesla. Najnovšie predal 583 611 akcií spoločnosti Tesla za 528 miliónov dolárov a blíži sa tak k splneniu svojho sľubu, že v automobilke Tesla predá 10-percentý podiel.

7. Japonský parlament tento týždeň schválil mimoriadny rozpočet, ktorý počíta s rekordnými výdavkami 36 biliónov jenov. Cieľom vlády je podporiť ekonomiku po koronakríze.

8. Spotrebiteľská dôvera v USA sa v decembri zvýšila, a to napriek obavám ohľadom nového variantu koronavírusu omikron a rastúcich cien. Index spotrebiteľskej dôvery Conference Board v decembri vzrástol z novembrových 111,9 bodu na 115,8 bodu.

9. Rast americkej ekonomiky prekonal odhady. V treťom kvartáli rast amerického hospodárstva dosiahol 2,3%, pričom predbežná správa počítala s rastom 2,1%.

10. Cena bitcoinu sa dostala nad 51-tisíc dolárov a dosiahla tak najvyššiu úroveň za posledné 2 týždne. Podľa analytikov cena ťaží zo širšieho pozitívneho sentimentu na trhu. Aktuálne sa obchoduje za 51 107 USD.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre