Zlato: Aká je jeho história a budúcnosť?

Zlato má v našej spoločnosti jedinečné postavenie už niekoľko tisícročí. Od čias starých Egypťanov, až po novodobú finančnú históriu existuje len veľmi malé množstvo kovov, ktoré by mali také vplyvné postavenie na trhu, aké má zlato.

Prečo je zlato také dôležité? Akú má vlastne hodnotu? Bude rovnako cenným kovom aj v budúcnosti? Odpovede na tieto a ďalšie otázky nájdete v tomto článku. Začnime však pekne postupne, a to jeho históriou.

Staroveký Egypt a Grécko

Prvé historicky podložené dôkazy, ktoré hovoria o interakcii ľudí so zlatom, pochádzajú zo starovekého Egypta, približne z roku 3000 B.C.

V tomto čase vytvorili Egypťania aj prvý známy menový pomer zlata ku striebru. Jeden kus zlata sa rovnal dvom celým a jednej polovici časti striebra. Egypťania si zlato veľmi cenili, uznávali ho tak faraóni, ako aj chrámoví kňazi.

Dokonca aj pri stave pyramíd v Gíze bolo použité zlato. Treba však zdôrazniť, že Egypťania zlato nikdy nepoužívali ako výmenný nástroj.

V starovekom Grécku malo zlato podobu skôr účinného nástroja, ktorým si ľudia pozdvihli svoj sociálny status. Stali sa slávnymi medzi nesmrteľnými bohmi a polobohmi. Zlato bolo teda určitým znakom bohatstva a taktiež formou platiacej meny. V biblických dejinách sa zas zlato používalo pri náboženských obradoch a sakrálnych stavbách.

Či už v starovekom Egypte, alebo Grécku, tí ktorí mali zlato sa spájali s mocou a vyšším postavením.

Hodnota zlata od roku 1972

Dôležitým medzníkom v histórii zlata bol rok 1792, kedy Kongres Spojených štátov prijal zákon o mincovni a minciach. Týmto zákonom bola teda stanovená fixná cena zlata v amerických dolároch. Zlaté a strieborné mince sa v Spojených štátoch stali zákonným platidlom, pričom zlato malo až 15-krát vyššiu hodnotu ako striebro.

Nedá nám nespomenúť ani rok 1900, v ktorom bol zlatý dolár v Spojených štátoch vyhlásený za štandardnú účtovnú jednotku, a papierové doláre zas predstavovali reprezentáciu zlatých rezerv krajiny.

Brettonwoodský systém

Dve svetové vojny, medzi ktorými bola veľká hospodárska kríza, však spôsobili zmätok na svetovom finančnom trhu. Z tohto dôvodu sa v Bretton Woods na Menovej a finančnej konferencii OSN stretli svetoví lídri, ktorí sa dohodli, že americký dolár bude viazaný na zlato a všetky meny na dolár.

Tento okamih patrí k tým najdôležitejším historickým rozhodnutiam USA, pretože práve vďaka nemu sa Spojené štáty stali globálnou super veľmocou.

V roku 1944, kedy sa konala menová konferencia v Bretton Woods, malo zlato hodnotu 35 dolárov za uncu.  Začiatkom 70-tych rokov spôsobila Vietnamská vojna kolaps zlata a americký prezident Nixon sa rozhodol ukončiť Brettonwoodský systém. Cena zlata neustále rástla a udržať s ním krok nedokázala žiadna mena.

zlate tehlicky

Hodnota zlata sa neustále zvyšuje

Zlato bolo už po tisícročia považované za jednu z najlepších investícií. To sa nezmenilo ani po roku 1970, práve naopak, jeho cena sa stále zvyšuje.

V roku 2011 malo zlato hodnotu bezmála 2000 dolárov za uncu a v auguste minulého roka jeho cena siahla na historické maximum 2069 USD.

Podľa kalkulátora kúpnej sily, ktorý skúma, ako sa v posledných desaťročiach zmenil index CPI v Spojených štátoch, by 35 dolárov za uncu malo dnes hodnotu približne 200 dolárov.

Pri starostlivom zvážení všetkých týchto informácií a aktuálnych trendov si teda môžete vytvoriť presný pohľad na súčasnú, a predovšetkým budúcu hodnotu zlata.

Prečo je cena zlata tak vysoká?

V prvom rade je to jeho nedostatok. Kým v súčasnosti sa ročne ťaží asi 2000 ton zlata, v USA sa každých 10 hodín vyprodukuje približne 10 500 ton ocele.

Narastajúcu hodnotu zlata ovplyvňujú aj jeho výnimočné fyzikálne vlastnosti – žiadny kov nie je tak tvarovateľný ako zlato. Navyše, jednu uncu môžeme spracovať do drôtu dlhého viac ako 50 míľ.

Vrátane fyzikálnych vlastností netreba zabúdať ani na estetickú a ekonomickú stránku zlata, keďže je na celom svete považované ako účinný zdroj uchovávania bohatstva.

Aká je budúcnosť zlata?

Presná budúca cena zlata sa nedá predpovedať. Každý deň sa tisíce investorov zaoberajú metrikami a prognózami ceny zlata v budúcnosti. Jedno je však isté – v posledných desaťročiach sa cena zlata pomerne zvýšila, a mnohí experti predpovedajú, že v najbližších rokoch bude táto rastúca tendencia pokračovať.

Ustáli sa cena zlata nad úrovňou 2000 dolárov za uncu, alebo práve naopak, klesne pod 1000 dolárov?

História zlata rozhodne nie je na konci a o tejto najcennejšej komodite ľudskej rasy budeme určite ešte veľa počuť.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre