Týždenný prehľad: Musk predáva akcie, Rivian na burze, rekordná inflácia

Elon Musk
Elon Musk (Flickr)

Náš týždenný prehľad udalostí je na svete. V závere obchodného týždňa vám prinášame prehľad aktuálnych noviniek z finančných trhov za uplynulé dni.

Tu je súhrn podstatných správ z tohto týždňa:

1. Americký miliardár a v súčasnosti najbohatší človek na svete Elon Musk tento týždeň predal približne 4,5 milióna svojich akcií Tesla. Od roku 2016 je to vôbec prvý Muskov predaj akcií tejto automobilky. Musk o predaji svojich akcií nechal hlasovať na sieti Twitter. V ankete, ktorú spustil v sobotu, hlasovalo 3,5 milióna užívateľov, pričom za predaj jeho akcií Tesla bolo takmer 58%.

Ako dnes píše agentúra Reuters, Musk predal ďalší balík akcií Tesla. Dodatočný predaj akcií, ktorý mal hodnotu približne 687 miliónov dolárov, miliardár zverejnil v regulačných dokumentoch.

Graf: Vývoj akcií Tesla Motors za posledných 6 mesiacov

Vývoj akcií Tesla Motors za 6 mesiacov
Vývoj akcií Tesla Motors za uplynulých 6 mesiacov (Google Finance)

2. Alphabet s trhovou hodnotou viac ako 2 bilióny USD. Trhová hodnota americkej spoločnosti Alphabet, pod ktorú patrí vyhľadávač Google, začiatkom tohto týždňa pokorila hranicu 2 bilióny dolárov. Po Microsofte a Apple je treťou spoločnosťou, ktorá dosiahla túto hodnotu.

3. Inflácia v USA opäť rastie. Index spotrebiteľských cien v USA v októbri medzimesačne vzrástol o ďalších 0,9 %, v medziročnom porovnaní  sa zvýšil o 6,2 %. Je to viac, ako odhadovali analytici, ktorí očakávali medzimesačný nárast o 0,6% a medziročný rast o 5,9 %. Tempo rastu cien bolo v októbri najvyššie od decembra 1990.

4. Rastúca inflácia neobchádza ani krajiny eurozóny. Na Slovensku inflácia v októbri stúpla na 5,1 % zo septembrových 4,6 %, čo je najviac za posledných 13 rokov.

5. Americký dolár vo štvrtkovom obchodovaní posilnil na 16-mesačné maximum. Reaguje tak na rastúcu infláciu v USA, vzhľadom k čomu trhy v budúcom roku očakávajú zvýšenie úrokových sadzieb.

6. OPEC upravuje prognózu. OPEC vo štvrtok znížil svoju prognózu svetového dopytu po rope pre posledný štvrťrok 2021. Za hlavný dôvod považuje vysoké ceny energií, ktoré bránia ekonomickému oživeniu. Krajiny OPEC uvádzajú, že sa tým oneskoruje aj plán návratu na predpandemickú úroveň spotreby ropy.

7. Rast britskej ekonomiky spomalil. Ako vo svojej správe uviedol britský štatistický úrad, rast britskej ekonomiky v treťom kvartáli spomalil na 1,3 % z 5,5 % zaznamenaných v predošlom štvrťroku. Veľkosť britskej ekonomiky je stále o 2,1 % nižšia, než bola pred začiatkom pandémie koronavírusu.

8. Automobilka Rivian má za sebou úspešný burzový debut. Americký výrobca elektromobilov vstúpil v stredu na burzu a cez prvotnú verejnú ponuku akcií (tzv. IPO) získal 11,9 miliardy dolárov. Za jednu akciu firma získala 78 USD, čo je viac, než pôvodne plánovala.

9. Ako avizovala guvernérka ruskej centrálnej banky E. Nabiullinová, na začiatku budúceho roka by Rusko malo sfinalizovať prototyp platformy digitálneho rubľa. V roku 2022 chce používanie digitálneho rubľa otestovať.

10. Ako vyplýva z prieskumu ekonómov oslovených agentúrou Reuters, Bank of England bude zrejme prvou veľkou centrálnou bankou, ktorá zvýši úrokové sadzby.

11. Európske akcie tento týždeň pokračovali v raste a zaznamenali ďalšie rekordy. Paneurópsky index Stoxx Europe 600 v piatok uzavrel na rekordných 485 bodov, čo je od začiatku tohto roka nárast o viac ako 21%. Akciové tituly ťažia z postpandemického ekonomického oživenia a taktiež silných firemných výsledkov. Ako uviedla Seema Shah, ktorá je hlavným stratégom v spoločnosti Principal Global Investors, výsledková sezóna trhom potvrdila, že základný rast a dopyt je stále veľmi silný.

Index Stoxx Europe 600 (Google Finance)

12. Európska komisia odhaduje, že ekonomika eurozóny by v tomto roku mohla rásť tempom 5 %. V predošlej prognóze počítala s rastom 4,3 %. Podľa EK by mal rast v budúcom roku dosiahnuť 4,3 % a pre rok 2023 počíta s rastom hospodárstva eurozóny o 2,4 percenta.

13. Dve najväčšie kryptomeny bitcoin a ethereum sa tento týždeň vyšplhali na nové historické maximá. Cena bitcoinu vzrástla až na 68 990 USD a cena ethereum siahla na rekordných 4865 USD. Kryptomeny ale tieto zisky neudržali, BTC sa aktuálne obchoduje za 63 132 USD a ETH za 4851 USD.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre