Ustarostené zlato aj striebro. Čo stojí za poklesom ich ceny?

Ceny drahých kovov aktuálne klesajú. Dôvodom je rast hodnoty dolára a rast výnosov dlhopisov. Ďalším dôvodom je pokles obáv investorov a tým aj nižšia potreba diverzifikácie. 

Drahé kovy sa tradične vyvíjajú opačne ako americký dolár a výnosy dlhopisov. Dolár sa aktuálne obchoduje za najvyšších hodnotách za uplynulý rok. Desaťročné americké vládne dlhopisy vyskočili nad 1,5 percenta, čo je o takmer 40 bodov nad úrovňou z augusta. 

Špekulanti aktuálne nevidia dôvod upínať sa k zlatu. Na jeho cenu pôsobia tieto faktory:

  • Šéfovia centrálnych bánk na čele s predsedom amerického Fedu, Jeromom Powellom, pokladajú súčasný nárast inflácie za dočasný, spôsobený problémami v dodávkach tovarov. 
  • Fed začne pravdepodobne už v novembri s obmedzovaním kvantitatívneho uvoľňovania (výkupom dlhopisov). Prvé zvýšenie sadzieb príde na program zrejme už v druhej polovici budúceho roka. 
  • Americkému prezidentovi Joe Bidenovi sa zatiaľ nedarí nájsť podporu pre jeho ekonomický plán. Debata o zvýšení dlhového stropu pokračuje, pričom deadline sa odsunul na 3. decembra. 
  • Čínska produkcia slabne. Dôvodom je nedostatok elektrickej energie a boj proti znečisteniu. Celá čínska ekonomika tak spomaľuje a nepridáva tomu ani dlhová kríza mamutieho podniku Evergrande.

Výsledkom týchto udalostí je posilnenie amerického dolára a rast výnosov dlhopisov. Drahé kovy sa vyvíjajú opačným smerom, pričom striebro je postihnuté viac ako zlato.

Jeho cena klesla pod 22 dolárov, čo je najmenej za uplynulých 14 mesiacov. Pomer ceny zlata a striebra tak stúpol nad hodnotu 80 násobku, čo je najviac za uplynulých 11 mesiacov. 

Dôvodom je okrem obratu v sentimente týkajúceho sa drahých kovov aj pokles dopytu po striebre zo strany priemyselných spracovateľov. Ich dopyt predstavuje až takmer polovicu z celkového záujmu o striebro. Spomalenie ekonomiky Číny sa preto podpísalo pod pokles ceny tohto kovu viac ako pri zlate. 

Žltý kov si okrem toho aj naďalej uchováva imidž poistky proti inflácii. Vysoký pomer ceny zlata k striebru je preto výsledkom obáv o čínsky ekonomický rast a obáv z inflácie. 

Napriek tomu aj cena zlata oslabuje. Investori totiž veria v rastovú tendenciu na akciových trhoch a obavy na dlhopisovom trhu pokladajú len za dočasné. Nemajú teda veľkú potrebu zaisťovať sa prostredníctvom kúpy zlata. 

Ak by však neistota na dlhopisovom trhu pretrvávala, môže sa to prejaviť aj na iných trhoch, najmä na akciovom. Rastúce ceny energií zas môžu narušiť vnímanie inflácie len ako dočasného javu. Ak by k tomu došlo, predstavovalo by to podporu pre rast ceny zlata.

Ole Hansen, komoditný analytik Saxo Bank

Komoditný analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre