Začne Fed zatvárať kohútiky?

Zasadnutie amerického Fedu prinieslo neočakávaný posun smerom k rétorike o utesňovaní monetárnej politiky. V tóne tlačovej správy zo štvrtkového zasadania môžeme cítiť jasný signál zmeny postoja oproti júnovému stavu.

Fed už nedeklaruje, že „bude pokračovať v posilňovaní svojej pozície“. Namiesto toho predseda Jerome Powell uviedol, že došlo k “podstatnému zlepšeniu“ v dosahovaní cieľa zamestnanosti. Hoci cieľ Fedu ešte nebol naplnený.

Pri inflácii je však už situácia odlišná. J. Powell povedal, že komisia musí ešte zvážiť, do akej miery sa plnia očakávania centrálnej banky. Naznačuje to rozdielne názory na infláciu vnútri Fedu. Prezident pobočky Fedu v St. Louis, James Bullard otvorenie uviedol, že na základe rastu inflácie je čas, aby sa Fed zaoberal obmedzovaním výkupu aktív.

Investori začali po prezentácii J. Powella do cien aktív premietať očakávania možného rastu sadzieb. Neskôr však táto nálada opadla.

V reakcii na to americký dolár mierne oslabil. Od stredy klesol voči euru o takmer sedem percent. Aktuálne sa euro predáva za 1,19 dolára.

Graf: Euro voči doláru posilňuje

Autor: Analytický tím Saxo Bank

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre