Investori sa obávajú nového variantu Covidu-19

Neistota z Covidu-19 je spať. Investori na finančných trhoch sa začínajú obávať nového variantu vírusu. Ďalšie oživenie ekonomiky je preto otázne.

Akcie klesajú. Oslabuje sa aj cena ropy. Obavy z ďalších obmedzení v doprave znížili cenu ropy Brent o zhruba päť percent na 73 dolárov. Na druhej strane začína rásť záujem o zlato a dlhopisy ako bezpečné aktíva.

Aké aktuálne udalosti v svetovej ekonomike majú dopad na finančné trhy:

  • Čína zaviedla obchodovanie s limitmi na uhlíkové emisie. Ide o dlho očakávaný krok. V úvodnej fáze sa bude týkať len 2 200 spoločností v energetike, neskôr sa však rozšíri aj na iné sektory. Napriek snahe sa nastavenie mechanizmu stretlo so svetovou kritikou. Limity sú totiž nastavené príliš benevolentne, keď tona emisií bude stále len 48 juanov, čo je v prepočte sedem a pol dolára. V Európe je to 58,6 eura – zhruba 70 dolárov za tonu.
  • S priaznivejšou odozvou sa stretlo rozhodnutie Bank of Japan, ktorá začala ponúkať bezúročné úvery pre projekty a investície smerujúce do riešenia klimatických problémov. Centrálna banka okrem toho uviedla, že bude vykupovať zelené dlhopisy denominované v cudzích menách.
  • Austrália zavádza nový lockdown. Týka sa dvoch najväčších miest, Sydney a Melbourne. V oboch totiž rastie počet nakazených. Ide už o piate zavedenie lockdownu od marca minulého roku. K rastu nakazených dochádza aj napriek tomu, že Austrália je vo vakcinácii ďaleko viac vpredu, než iné krajiny rozvinutého sveta.

Autor: Analytický tím Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre