Ako investovať do kryptomien pomocou CFD kontraktov?

Úvod

Bitcoin a iné kryptomeny už nejaký čas nie sú technologickou zaujímavosťou. V súčasnosti si kryptomeny vybudovali svoje postavenie v globálnom finančnom svete a používajú sa ako platobný prostriedok, čo je v kontexte tohto článku mimoriadne dôležité. V portfóliách investorov na celom svete sa fenomén kryptomien v súčasnosti považuje za plnohodnotnú triedu aktív.

Aktuálne dáta k 14. 6. 2021

Rok 2021 je pre nadšencov kryptomien nepochybne veľmi zaujímavý. Volatilita v tomto segmente aktív je obrovská – napríklad hodnota Bitcoinu sa od začiatku tohto roka už zdvojnásobila a potom klesla o 50 % a neobvyklé nie sú ani intradenné výkyvy ceny platformy Ethereum v rádoch desiatok percent.

Aktuálne dáta k 14. 6. 2021; Zdroj: coinmarketcap.com

Vzhľadom na stále rastúcu popularitu kryptomien (najmä medzi začínajúcimi investormi) sa v tomto článku pozrieme na jednu z najdostupnejších foriem investovania do kryptomien, a to prostredníctvom takzvaných rozdielových zmlúv, skrátene CFD.

Prečo investovať do kryptomien? Najlepšia odpoveď je „volatilita”

Pravdepodobne najdôležitejším argumentom pre a paradoxne aj proti investovaniu do kryptomien je obrovská volatilita, ktorá je pre tento typ aktív charakteristická. Denná volatilita okolo 1 % je pre väčšinu tradičných finančných nástrojov dosť. Len pre porovnanie, v roku 2021 môžete na jednej ruke spočítať dni, kedy bola denná volatilita bitcoinu pod 3 %!

Práve kvôli volatilite vstupuje väčšina začínajúcich investorov na trh s kryptomenami s vidinou obrovských potenciálnych výnosov, ktoré možno dosiahnuť v krátkom čase. Je však dôležité poznamenať, že čím vyššia je volatilita daného inštrumentu, tým vyššie je s ním spojené investičné riziko.

V prípade kryptomien existujú ďalšie riziká alebo výzvy, ako napríklad zložitosť samotnej témy z technologického aj základného hľadiska, potreba vhodného ťažobného zariadenia, právne predpisy a v neposlednom rade dôvera klientov v kryptomenovej burze.

Určite sa teda oplatí pozrieť sa bližšie na kryptomeny CFD ako na obchodnú alternatívu, ktorá je ľahko dostupná každému potenciálnemu investorovi. V prípade XTB má každý klient k dispozícii nielen ponuku hlavných kryptomenových CFD, ale aj istotu zázemia regulovaného brokera s 15-ročnou miestnou históriou. XTB podlieha dohľadu a licenciám popredných európskych regulačných orgánov, ako sú ČNB, KNF, FCA, CySEC.

Čo sú CFD kontrakty?

CFD je skratka pre Contract for Difference. Ide o veľmi obľúbený finančný inštrument, ktorý predstavuje dohodu medzi emitentom kontraktu (napr. brokera XTB) a investorom, v ktorej sa obe strany dohodli, že si navzájom zaplatia kurzové rozdiely, pre ktoré boli transakcie uzatvorené.

Príklad:

Investor uskutočnil transakciu – kúpil kontrakt CFD za cenu 1 000 USD. Keď cena inštrumentu vzrástla na 1 020 USD, rozhodol sa investičnú pozíciu uzavrieť. V tomto prípade je rozdiel medzi transakčnými sadzbami 20 USD a investičný účet investora sa o túto sumu zvýši. Samozrejme, ak by cena namiesto rastu klesla na 980 USD a obchodník by sa potom rozhodol obchod uzavrieť, znamenalo by to pre neho stratu 20 USD.

Dôležité: v záujme prehľadnosti príkladu nezohľadňujeme žiadne náklady ani finančnú páku.

CFD je takzvaný finančný derivát, t. j. druh finančného inštrumentu, ktorého cena závisí od ceny podkladového aktíva. Podkladovým aktívom môže byť napríklad:

  • menové páry (EURUSD, USDCZK atď.),
  • komodity (zlato, ropa atď.),
  • akcie (Apple, Amazon atď.),
  • kryptomeny (Bitcoin, Ethereum atď.)

Dôležité: obchodovaním s CFD sa obchodníci nestávajú vlastníkmi podkladového aktíva, ale iba vyrovnávajú kurzový rozdiel (pohyb ceny aktíva smerom nahor alebo nadol), ako vo vyššie uvedenom príklade.

CFD – možnosť špekulovať na pokles cien

Jednou z kľúčových výhod CFD, ktorá je obzvlášť vhodná na obchodovanie s vysoko volatilnými aktívami, je možnosť špekulovať nielen na rast cien (dlhé pozície), ale aj na pokles cien (krátke pozície)! Ak si teda myslíte, že napríklad cena Bitcoinu bude klesať, môžete to využiť – stačí otvoriť krátku pozíciu na CFD na Bitcoin.

CFD – pákový efekt

Pákový efekt je mechanizmus, ktorý je súčasťou zmlúv CFD. Umožňuje vám vyčleniť len časť kapitálu, ktorý by bol potrebný na investovanie bez pákového efektu. Výška pákového efektu sa u jednotlivých poskytovateľov líši – v XTB je pákový efekt pre CFD na kryptomeny 1:2, čo znamená, že investorovi stačí na otvorenie pozície 50 % hodnoty transakcie. CFD na kryptomeny majú nízku páku, ale napríklad CFD na zlato majú páku 1:20 (investor potrebuje 5 % hodnoty transakcie na otvorenie obchodu).

Dôležité: Je dôležité poznamenať, že pákový efekt môže byť pre investorov veľkým prínosom, ale zároveň zvyšuje riziko (čím vyšší je pákový efekt, tým vyššie je riziko).

CFD – zabezpečenie ziskov a obmedzenie strát

Vyššie sme spomenuli, že kryptomeny sú veľmi volatilným finančným inštrumentom, čo môže pre investora znamenať vysoké zisky aj vysoké straty. V prípade brokera XTB a jeho investičnej platformy xStation sa každý klient môže spoľahnúť na osvedčené nástroje riadenia rizík – príkazy SL (stop loss) a TP (take profit).

  • Stop loss (SL) – ide o ochranný príkaz, ktorý obchodníci používajú na obmedzenie rizika obchodovania. Príkaz SL po dosiahnutí úrovne, ktorú investor vopred definoval, iniciuje automatické uzavretie pozície s kontrolovanou stratou, a to aj v prípade, že je obchodná platforma vypnutá.
  • TP (take profit) – príkaz, ktorý obchodníci používajú na dosiahnutie zisku pri obchodovaní. Príkaz TP po dosiahnutí úrovne vopred definovanej investorom iniciuje automatické uzavretie pozície v zisku, a to aj v prípade, že je obchodná platforma vypnutá.

CFD – minimálna veľkosť obchodu

Jedným z ďalších argumentov pre výber CFD ako formy obchodovania s kryptomenami je možnosť vykonávať malé transakcie. Napríklad minimálna pozícia, ktorú možno otvoriť v XTB na CFD na bitcoiny, je 0,01. To znamená, že na otvorenie minimálnej pozície na tomto inštrumente stačí, aby mal investor na účte ~160 USD (v čase písania tohto článku má BTC hodnotu ~32 000 USD).

CFD – Nie pre každého

Nezabudnite, že kryptomeny CFD nie sú pre každého. Investori, ktorí majú záujem o dlhodobé investovanie do kryptomien, a investori, ktorí majú vysokú averziu voči riziku (vysoká volatilita znamená vysoké riziko), by mali zvážiť, či sú pre nich CFD vhodné.

CFD na kryptomeny v XTB

S rastúcou popularitou kryptomien sa vyvinula aj ponuka CFD na kryptomeny spoločnosti XTB. Nedávno sme znížili transakčné náklady na najpopulárnejšie digitálne meny a znížili minimálnu úroveň transakcií pre všetky ponúkané kryptomeny.

V súčasnosti môžete obchodovať CFD na:

Bitcoin (BTC)

Bitcoin je vôbec prvá kryptomena. V januári 2009 ho vytvoril tajomný Satoshi Nakamoto. Totožnosť osoby, ktorá túto technológiu vytvorila, zostáva stále záhadou. Podľa pôvodnej tézy má Bitcoin ponúkať nižšie transakčné poplatky ako tradičné online platobné mechanizmy a na rozdiel od štátnych mien je prevádzkovaný decentralizovaným spôsobom. Neexistujú žiadne fyzické bitcoiny, iba zostatky uložené vo verejnej účtovnej knihe, ku ktorej má každý transparentný prístup, a bitcoiny nie sú vydané ani kryté žiadnymi bankami alebo vládami. Bitcoin sa ukázal ako katalyzátor, vďaka ktorému dodnes vznikli tisíce rôznych kryptomien.

Ethereum (ETH)

Nie všetko je tak, ako sa na prvý pohľad zdá – Ethereum nie je kryptomena, ale blockchainová platforma s vlastnou kryptomenou Ether (ETH). Dnes sa však používajú oba názvy. Ethereum ako blockchainová sieť je decentralizovaná verejná účtovná kniha na zaznamenávanie a overovanie transakcií. Ethereum je v súčasnosti druhou najväčšou digitálnou menou na svete po BTC, pokiaľ ide o popularitu a celkovú trhovú kapitalizáciu.

Bitcoin Cash (BCH)

Bitcoin Cash je kryptomena vytvorená v auguste 2017 na základe bitcoinov (ako už názov napovedá). Cieľom Bitcoin Cash je zvýšiť výkonnosť v porovnaní s pôvodným Bitcoinom a tiež zväčšiť veľkosť bloku, čo umožní spracovať viac transakcií, ako aj lepšiu škálovateľnosť.

Litecoin (LTC)

Litecoin je kryptomena, ktorú v októbri 2011 vytvoril Charles „Charlie” Lee. Podobne ako Bitcoin Cash, aj Litecoin vychádza zo základov Bitcoinu (jeho Bitcoinová validácia) a rovnako ako BTC, LTC je založený na globálnej platobnej sieti s otvoreným zdrojovým kódom, ktorú nekontroluje žiadna centrálna autorita, napríklad vláda alebo centrálna banka. LTC sa však od Bitcoinu líši v niekoľkých kľúčových aspektoch vrátane rýchlejšieho generovania blokov alebo použitia iného algoritmu.

Ripple (XRP)

Ripple je kryptomena a zároveň digitálna platobná sieť pre finančné transakcie. V roku 2012 ju vydali Chris Larsen a Jed McCaleb. Ripple funguje na n open-source a peer-to-peer decentralizovanej platforme, ktorá umožňuje prevod peňazí v akejkoľvek forme – nielen kryptomien ako bitcoin alebo litecoin, ale aj tradičných mien ako euro, doláre alebo iných. Kryptomena XRP sa používa v produktoch Ripple na rýchlu výmenu medzi rôznymi menami.

Ako mať prehľad o kľúčových informáciách a udalostiach na trhu s kryptomenami?

Je to jednoduché, stačí nainštalovať našu platformu xStation. Na karte Novinky náš

výskumný tím pravidelne komentuje situáciu na trhu s kryptomenami vo forme trhových správ, analýz alebo webinárov o aktuálnej situácii na trhu.

Kľúčové informácie o CFD na kryptomeny v XTB:

  • Otvorte si bezrizikový demo účet v priebehu niekoľkých sekúnd
  • Rýchle otvorenie účtu (~15 min)
  • CFD na 5 populárne kryptomeny: Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, Ripple a Litecoin
  • Možnosť predaja nakrátko, t. j. investovania do poklesov
  • Pákový efekt 1:2
  • Obchodovanie 7 dní v týždni
  • Možnosť držať otvorenú pozíciu 365 dní
  • Bezpečnosť finančných prostriedkov a dohľad NBS

Demo účet zadarmo

Otvorenie bezplatného investičného účtu v XTB trvá približne 15 minút, ale ako vyzerá investovanie do CFD na kryptomeny v XTB, sa môžete dozvedieť aj rýchlejšie – stačí vykonať 3 jednoduché kroky a otvoriť si bezplatný a bezrizikový demo účet v priebehu niekoľkých sekúnd:

  1. Kliknite sem
  2. Vyplňte krátky formulár (e-mail, telefón atď.) a nastavte heslo
  3. Prejdite na novootvorený demo účet kliknutím na „Prejsť do xStation”

Demo účet je pre investora niečo ako letecký simulátor pre pilota – čo najviac sa podobá skutočnému a prostriedky viditeľné na platforme sú virtuálne, takže sa môžete naučiť investovať a používať platformu bez akéhokoľvek rizika. Po mesiaci platnosť účtu automaticky vyprší, takže sa nemusíte obávať jeho zrušenia.

Prvé kroky na platforme xStation

Platforma xStation je mimoriadne jednoduchá a intuitívna, ale každý začínajúci investor by mal svoje prvé kroky urobiť na demo účte.

Upozorňujeme, že predložené údaje sa týkajú minulých údajov o výkonnosti, a preto nie sú spoľahlivým indikátorom budúcej výkonnosti. Zdroj: xStation5

Ako začať investovať a otvoriť pozíciu? – Investičná kalkulačka

Kliknutím na „otvoriť pokyn” sa otvorí panel na zadávanie objednávok so zabudovanou investičnou kalkulačkou. Vďaka nej je možné veľmi jednoducho nastaviť veľkosť transakcie a skontrolovať všetky jej aspekty: hodnotu kontaktu, maržu potrebnú na otvorenie príkazu, spread a províziu (náklady na otvorenie príkazu) alebo denný swap (denné náklady na udržanie otvorenej pozície). Taktiež pomocou tohto panela môžete nastaviť Stop Loss a Take Profit (to môžete urobiť aj neskôr, napríklad prostredníctvom grafu).

Upozorňujeme, že predložené údaje sa týkajú minulých údajov o výkonnosti, a preto nie sú spoľahlivým indikátorom budúcej výkonnosti. Zdroj: xStation5

Ako uzavrieť pozíciu?

Uzatvorenie pozície na CFD je veľmi jednoduché: stačí nájsť pozíciu na paneli „Otvorené pozície” a kliknúť na X na jej pravej strane.

Dôležité: Pozície sa neuzatvárajú uskutočnením opačného obchodu. Keď máme dlhú pozíciu a vykonáme transakciu SELL, otvorí sa ďalšia investičná pozícia, tentoraz krátka.

Upozorňujeme, že predložené údaje sa týkajú minulých údajov o výkonnosti, a preto nie sú spoľahlivým indikátorom budúcej výkonnosti. Zdroj: xStation5

Správy a analýza trhu

Platforma XTB je navrhnutá tak, aby v nej investor našiel všetko, čo potrebuje na efektívne investovanie. Funkcia, ktorá stojí za osobitnú zmienku, je zabudovaný portál so správami a analýzami trhu v záložke „Správy”. Správy je možné filtrovať – stačí zadať do vyhľadávacieho poľa inštrument, ktorý vás zaujíma, alebo v záložke filtre vybrať napríklad „kryptomeny”.

Zdroj: xStation5

Kryptomeny na dosah ruky – mobilná platforma XTB

Na záver treba spomenúť mobilnú aplikáciu XTB, veľmi praktický nástroj, vďaka ktorému môžete mať svoje investície a udalosti na trhu iba na dosah ruky. Mobilná aplikácia XTB patrí v súčasnosti medzi najlepšie hodnotené investičné aplikácie na svete a je dostupná v systémoch IOS a Android.

Vzhľadom na trochu odlišný spôsob používania ako v prípade desktopovej / webovej platformy je mobilná verzia mimoriadne zameraná na jednoduchosť a pohodlnú navigáciu. Preto je z hľadiska nástrojov trochu chudobnejšia, ale stále obsahuje všetko potrebné na obchodovanie. Vďaka mobilnej aplikácii XTB môžete byť stále blízko trhu, otvárať nové transakcie alebo kontrolovať už otvorené pozície. Vďaka push notifikáciám zasielaným priamo do vášho mobilného zariadenia budete vždy blízko kľúčovým novinkám.

NÁVOD NA POUŽÍVANIE MOBILNEJ APLIKÁCIE XTB:

Mobilnú aplikáciu XTB môžete otestovať zadarmo, stačí kliknúť na jeden z odkazov nižšie:

Mobilná aplikácia XTB IOS – Stiahnuť teraz

Mobilná aplikácia XTB Android – Stiahnuť teraz

Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu.

Na 73 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa.

Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre