Aké akcie sú u slovenských investorov najobľúbenejšie?

invstovanie do akcií

Slovenskí investori majú vo veľkej obľube akcie spojené s elektromobilitou. Je to zrejmé aj z ich obchodov s akciami v prvom štvrťroku na platforme Saxo Bank. Najobľúbenejšou spoločnosťou bola automobilka NIO a na tretej priečka sa umiestnila Tesla. 

NIO je čínskym výrobcom elektromobilov pre masy. Spoločnosť bola založená koncom roku 2014 v Šanghaji. Špecializuje sa na výrobu tzv. superáut a luxusných automobilov. Spoločnosť definuje svoje poslanie ako možnosť poskytnúť svojim zákazníkom „radostný životný štýl prostredníctvom prémiových inteligentných elektrických vozidiel“.

Superšportový automobil EP 9 od tejto spoločnosti bol jasným marketingovým trikom, ktorý podnietil vzrušenie a záujem o spoločnosť. Išlo mimochodom o rovnakú PR stratégiu, akú Tesla presadzovala pred mnohými rokmi. Označenie „čínska Tesla“ je teda celkom priliehavé. 

Aj skutočná Tesla sa medzi Slovákmi teší veľkej obľube. Spoločnosť úspešne bojuje s problémami s produkciou. V prvom štvrťroku sa jej podarilo vyrobiť 170 tisíc nových vozidiel, čo bolo nad očakávaniami analytikov. Akcie spoločnosti preto prudko rastú. Firme sa darí s predajom jej modelu Y v Číne. Spoločnosť však bojuje aj so silnou konkurenciou. 

V Európe stratila Tesla svoj trhový podiel, keď sa darilo koncernu Volkwswagen. Európa sa stala najväčším trhom s elektrickými vozidlami. 

Tesla je však naďalej lídrom, pretože v rámci zelenej transformácie a elektromobily, existujú iba traja skutočne výhradní výrobcovia elektrických automobilov. Tesla je na prvom mieste, nasledovaná čínskymi značkami NIO a XPeng. Rok 2021 bude pre Teslu kľúčovým rokom. Investori pravdepodobne so sklamaním zistia, že precenili konkurenčné výhody firmy. 

Výrobcovia elektromobilov sa nateraz stále tešia veľkému dopytu investorov. Je to jednoducho otázka nedostatku. Pokiaľ ide o stávku na elektromobilitu, je Tesla zatiaľ prvou voľbou. 

Globálne akcie pokračovali aj v prvom štvrťroku tohto roka v rýchlom raste. Na trhu však bola naďalej prítomná volatilita, čo sa prejavilo najmä pri niektorých špekulatívnych obchodoch zo začiatku roka. 

Išlo napríklad s akcie spoločností GameStop a AMC. Mnohé z nich priťahujú záujem investorov aj naďalej, aj keď sa zdá, že počiatočný ošiaľ už vyprchal. Nabádame investorov k opatrnosti a stráženiu si rizika pri obchodoch s akciami, ktoré vykazujú bezprecedentne vysokú volatilitu.

Podľa nášho názoru v nadchádzajúcom reflačnom prostredí by mali investori zvýšiť svoju expozíciu voči komoditnému sektoru a vysoko kvalitným spoločnostiam s nízkou zadlženosťou. Rastúce úrokové sadzby pravdepodobne ovplyvnia aj hodnotu akcií smerom nadol v najšpekulatívnejších segmentoch rastu, ako je e- obchod, herný segment, zelená transformácia a akcie liekov novej generácie.

Peter Garnry, akciový analytik Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre