Akciové trhy: víťazi a porazení tohto roku a trendy pre rok 2021

V tomto roku došlo k viacerým dramatickým situáciám počnúc bezprecedentným prepadom v marci až po šokujúce oživenie v sektore zelenej a digitálnej ekonomiky. Bude akciový trh ako na húsenkovej dráhe aj v roku 2021, alebo zažijeme zvraty s ešte silnejšími témami?

Ak sa pozrieme na dva najväčšie akciové trhy na svete, USA a Európu, vidíme jasnú symbiózu medzi víťazmi aj porazenými. Dvadsať najvýkonnejších akcií na týchto dvoch trhoch dosiahlo k minulému piatku priemerný medziročný výnos 148 percent, a to vďaka silným ziskom akcií ako Etsy, Sinch, Hellofresh, NEL a Adyen, ktoré sa zameriavajú na digitálnu a zelenú transformáciu. 

Pandémia pozdvihla spoločnosti, ktoré stavili na digitalizáciu a vlády zvýšili svoje investičné záväzky týkajúce sa zelenej transformácie ekonomiky prostredníctvom „zelenej dohody“ v EÚ. Víťazom je aj spoločnosť Tesla, ktorá sa tento rok stala jednou z najcennejších spoločností na svete, pretože dopyt po elektrických vozidlách aj napriek hospodárskemu poklesu dramaticky vzrástol.

Ďalšími víťazmi tohto roku boli spoločnosti v zdravotníctve, najmä tie, ktoré sa podieľajú na výrobe testov a vakcín. A samozrejme aj digitálne spoločnosti v oblasti doručovacích služieb, elektronického obchodu a softvéru a napokon sektor automatizácie a robotiky, keďže roboty sú imúnne voči vírusom. Čím viac teda automatizujeme, tým menej sú krehké naše výrobné a dodávateľské reťazce.

Na zozname porazených sú európske akcie, na ktoré mala nezvládnutá pandemická situácia negatívny vplyv. Veľké straty pocítili aj európske banky ťažko zasiahnuté hospodárskym poklesom. Ďalej výletné lode a letecké spoločnosti zasiahnuté cestovnými obmedzeniami, a samozrejme spoločnosti spojené s ropným a plynárenským priemyslom, ktoré boli poznačené nižším dopytom po energiách. 

Energetický sektor tento rok priniesol skutočný prielom v histórii finančných trhov, keď sme sa stali svedkami vôbec prvých záporných cien termínových obchodov. Na trhu totiž došli ropné skladovacie kapacity. Išlo však len o krátku anomáliu a trh sa rýchlo opäť normalizoval. 

Zo skúseností vieme, že výkonnosť za posledných 12 mesiacov sa má tendenciu umocňovať. Tento trend sa nazýva aj ako hybný efekt. Na základe minulých skúseností by sme teda mohli očakávať, že trendy v roku 2021 budú pokračovať. Spoločnosti zaoberajúce sa zelenou energiou by mali ďalej rásť a všetko, čo súvisí s cestovaním pokračovať v poklese. Súčasná situácia je však veľmi nezvyčajná a preto je vysoká pravdepodobnosť, že súčasný trend nebude pokračovať, najmä za predpokladu, že dôjde k úspešnému očkovaniu po celom svete.

Čo môžeme očakávať v roku 2021?

Prognózovanie je bláznivá záležitosť, ale napriek tomu sa pokúsime formulovať odhad toho, čo môžeme očakávať v budúcom roku. Nosnou témou budú kroky politických činiteľov. Tí robia dnes politickú chybu v nadmernom stimulovaní ekonomiky. Keď vakcinácia obyvateľov bude úspešnejšia než sa čakalo, spôsobí to, že ekonomika sa bude v budúcom roku prehrievať, čo bude tlačiť reálnu infláciu a úrokové sadzby nahor. Pomôže to najmä spoločnostiam, ktoré podnikajú v reálnom, nie digitálnom, svete. Hodnotové akcie by tak mohli zažiť jeden z najlepších rokov vôbec.

Ale nespôsobí to prepad technologických akcií? Ak ekonomika dokáže absorbovať rast úrokových sadzieb a 10-ročný výnos amerických vládnych dlhopisov zostane pod dvomi percentami, potom predpokladáme, že technologické akcie budú aj naďalej rásť. Ak sa pri dlhodobých výnosoch posunieme nad dve percentá, potom pri tzv. superagresívnych rastových akciách, ktoré sú citlivé na zmenu sadzieb, by mohlo dôjsť ku kolapsu cien. Tento krok zvýhodní s najväčšou pravdepodobnosťou Európu, ktorá má veľké zastúpenie hodnotových akcií. 

Napätie medzi USA a Čínou bude v budúcom roku naďalej stúpať a dodávateľské reťazce sa budú meniť, pričom stále viac spoločností bude presúvať svoju výrobu mimo Čínu. To prispeje k zvýšeniu inflácie. Globalizácia, ktorá za posledných 40 rokov, keď sa Čína zmenila na svetovú továreň, znížila ceny. Teraz pôjde o opačný proces. Napriek týmto zmenám si však rozvíjajúce sa trhy budú aj naďalej počínať dobre. Sektor zelenej energetiky má našliapnuté k dokonalosti, preto nedosiahnutím vysokých cieľov môže len sklamať.

Budúci rok by mohol byť aj rokom, keď sa investori budú obávať krokov vlád, ktoré budú chcieť na trhoch, najmä v digitálnej ekonomike, obnoviť konkurenciu. Trajektória smeruje k regulácii a veľkou témou by mohlo byť roztrieštenie Facebooku a prinútenie spoločnosti Google „otvoriť“ technológiu vyhľadávania a ďalších súvisiacich procesov s cieľom zvýšiť konkurenciu. Podobné kroky sme videli v 60. rokoch pri IBM a AT&T / Bell Labs. Môže sa to stať znova. Aj Amazon sa môže obávať protimonopolných krokov americkej vlády. 

Jedna vec je istá. Budúci rok bude pravdepodobne tak dynamický, že len časť z uvedených odhadov sa splní. Sme však presvedčení, že budúci rok prinesie akciovým investorom dramatické časy.

Peter Garnry, hlavný akciový analytik Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre