Čaká nás rok ekonomickej obnovy?

Na finančných trhoch aktuálne vládne optimizmus. Index S&P 500 sa posilnil v novembri o viac ako desať percent, čo z neho urobilo najlepší mesiac za veľmi dlhé obdobie. Objavujú sa preto obavy z toho, či radosť investorov nie je predčasná. 

Kritici upozorňujú na to, že pred nami je ešte príliš veľa nástrah, napríklad nevyriešené problémy s distribúciou vakcíny proti Covidu-19 alebo očakávaná vlna bankrotov ako dôsledok tohtoročnej krízy.

Pri pohľade na dáta však môžeme povedať, že nás čaká rok silného ekonomického oživenia. Podporovať ho bude najmä likvidita centrálnych bánk a pozitívny úverový impulz Číny. 

Úverová aktivita v Číne je spoľahlivý predstihový indikátor, ktorý predpovedá, ako sa v nasledujúcich deviatich až 12tich mesiacoch bude vyvíjať svetová ekonomika. Vyjadruje sa ako agregátny objem úverov v pomere k HDP. 

Vidíme, že po prvýkrát od roku 2015, teda od devalvácie juanu, je úverový impulz nad hranicou piatich percent HDP. Presnejšie povedané, v druhom kvartáli bol na úrovni 6,2 percenta. Je to dôsledkom opatrení čínskej vlády a centrálnej banky, ktoré sa obe snažili podporiť ekonomiku v čase najťažšej zdravotnej krízy. Ovocie z toho budeme môcť zbierať v prvom a druhom kvartáli budúceho roka. 

Ďalším dôvodom, pre ktorý predpokladáme na budúci rok silné ekonomické oživenie, je likvidita centrálnych bánk. Všetky hlavné centrálne banky sveta vrátane ECB pumpujú nové peniaze do ekonomiky uvedomujúc si vážnosť situácie a zo svojej podpory zatiaľ neplánujú poľaviť. 

Myslím si preto, že nás čaká rok obnovy ekonomiky. Nebude to priamočiary rast. Určite narazíme aj na problémy, no s istotou môžeme povedať, že chaotický rok 2020 a s ním to najhoršie z Covid krízy, je definitívne za nami. Ťažiť z toho budú najmä rizikové aktíva, napríklad rozvojové trhy.

Christopher Dembik, hlavný makro analytik Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre