Podpora centrálnych bánk je 2-krát väčšia ako počas finančnej krízy

Centrálne banky dodali v treťom kvartáli do ekonomiky likviditu zodpovedajúcu 9,6 percentám svetového HDP. Počas finančnej krízy to nebolo ani päť percent.

Centrálne banky po celom svete začali v dôsledku pandémie ešte viac tlačiť peniaze do ekonomiky. Chcú zabrániť tomu, aby sa domácnosti a firmy dostali do vážnejších finančných problémov a zabezpečiť tak dostatočnú ponuku úverov. Takýto objem peňazí pumpovaný do ekonomiky nemá v histórii obdobu. 

Tri najdôležitejšie centrálne banky: Fed, ECB a Bank of Japan, podporili ekonomiku v treťom štvrťroku hotovosťou v objeme 9,6 percenta HDP. Je to viac ako počas celej finančnej krízy spred 12 rokov a dokonca tri krát viac ako podpora počas Veľkej hospodárskej krízy spred 90tich rokov. Najaktívnejší je americký Fed nasledovaný Európskou centrálnou bankou. 

To je hlavným dôvodom silného oživenia akciových trhov. Akcie sú dnes aj napriek kríze na rekordných hodnotách. Apetít investorov ešte viac nabudili pozitívne správy o vývoji vakcíny. Schválenie očkovacej látky od spoločnosti Pfizer sa očakáva už 10. decembra. Investori si teda pravdepodobne nasadia ružové okuliare a pred koncom tohto roka uvidíme ďalší silný rast akcií. 

So zlepšujúcou sa zdravotnou situáciou podpora zo strany centrálnych bánk na budúci rok pravdepodobne mierne ochabne. Naďalej však bude ich politika veľmi uvoľnená. Ani rekordný dlh, ktorý sa počas tejto krízy vytvoril, by teda nemal predstavovať pre dlžníkov problém. Úroky vrátane hypoték zostanú pravdepodobne nízke. Potvrdenie toho môžeme čakať už v stredu na najbližšom zasadnutí ECB, na ktorom sa očakáva oznámenie nových stimulov. 

Christopher Dembik, hlavný makro analytik Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre