Víťazstvo Joa Bidena bude mať negatívny vplyv na finančné trhy

Joe Biden (wikimedia)

Demokrati v USA už teraz oslavujú volebné víťazstvo, ktoré by im zabezpečilo víťazstvo nie len ich prezidentského kandidáta, ale aj v oboch komorách Kongresu. Robia však chybu.

Demokrati budú potrebovať prevahu v Senáte aj Snemovni reprezentantov a samozrejme kreslo prezidenta, aby mohli presadiť masívny balík fiškálnych stimulov, ktorý má podporiť americkú ekonomiku a s ktorým finančné trhy už teraz počítajú. Demokratická strana si už dokonca delí ministerské posty, čo je klasická chyba, ktorej sa vo voľbách v roku 2016 dopustila aj Hillary Clintonová.

Je dnes pravdepodobné, že prezidentské voľby vyhrá J. Biden. Nie však veľmi pravdepodobné, že demokrati získajú väčšinu aj v oboch komorách Kongresu. Čakajú ich totiž ešte ťažké debaty, počas ktorých si množstvo ľudí uvedomí, ako veľmi chce J. Biden zvyšovať dane. 

Dopad víťazstva J. Bidena na trhy

Hoci sa v poslednom čase objavuje množstvo štúdií, ktoré hovorí, že víťazstvo J. Bidena bude mať pozitívny vplyv na finančné trhy, nie je tomu tak. Aj keby Fed pokračoval v doterajšej snahe masívne podporovať ekonomiku, J. Biden ako prezident môže zvrátiť všetko pozitívne, čo D. Trump urobil, napríklad v oblasti daní alebo deregulácie.

Víťazstvo J. Bidena tak môže mať negatívny vplyv na americkú ekonomiku. Podľa odhadu Bank of Amerika by spôsobilo pokles indexu S&P 500 až o desať percent. 

Ktokoľvek však vyhrá voľby, neprinesie potrebné reformy a určite nezjednotí rozdelenú americkú spoločnosť. Skutočným prelomom budú pravdepodobne až voľby v roku 2022. 

Neochota voličov D. Trumpa priznať mu podporu

Podľa jedného z najnovších prieskumov CNN by J. Bidena volilo 53 percent Američanov a D. Trumpa len 42 percent. Na prvý pohľad presvedčivé víťazstvo. Musíme si však uvedomiť, že prieskumy sa zvyknú mýliť. Typická odchýlka sú tri percentá oboma smermi pre jeden štát v USA. Ak by sme brali do úvahy aj koreláciu medzi jednotlivými štátmi, odchýlka môže byť dvojnásobná.

Je treba okrem toho vziať do úvahy aj ďalší fakt. Je ním ostýchavosť voličov D. Trumpa. Až 11,7 percenta z nich uviedlo, že v prieskumoch nehovoria pravdu. Spomedzi Demokratov neochotu povedať pravdu deklaruje len 5,4 percenta respondentov. Vzhľadom na verejnú mienku ohľadom D. Trumpa je tento jav celkom pochopiteľný, no môže zásadne zamiešať výsledkami volieb. 

Hlavný ekonóm Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre