Nemecký priemysel sa vezie na vlne oživenia v Ázii

Najnovšie čísla investičného sentimentu v Nemecku prekonali očakávania. Podľa nich čaká nemeckú ekonomiku rázne oživenie. Nasledovať bude pravdepodobne aj rast európskych akcií.

Hodnoty investičného sentimentu, ktorý sleduje Európske centrum pre ekonomický výskum ZEW, dosiahli aktuálne najvyššie hodnoty od mája roku 2000. Index vyskočil na hodnotu 77,4, kým očakávania predstavovali 69,5. Sú to pozitívne správy nie len pre Nemecko ale aj pre celú Európu vrátane Slovenska. Automobilová výroba je totiž závislá na svetových trhoch napríklad v Ázii. Zhoršená epidemiologická situácia doma ju tak paradoxne nemusí ohroziť.

Pozitívny trend v nemeckom priemysle

Zdá sa, že nemecký priemysel ťaží zo silnej vládnej podpory v podobe kurzarbeitu a zníženia sadzby DPH. Okrem toho sa nemecké firmy vezú aj na silnej vlne oživenia ekonomík Ázie, ktorá zvládla pandémiu Covid-19 oveľa lepšie ako Európa.

Vyzerá to, že nemeckému priemyslu by v ceste nemala stáť ani obnovená neistota súvisiaca s brexitom a ani druhá vlna nákazy koronavírusom v Európe.

Očakávaný rast európskych akcií

Okrem priemyslu naznačujú dobré čísla indexu ZEW aj budúci rast európskych akcií. Počas uplynulých šiestich týždňov kurzy akcií stagnovali, keď sa index Stoxx 50 obchodoval v úzkom pásme. Pozitívne čísla z inštitútu ZEW však predznamenávajú silný rast počas nasledujúcich dvoch mesiacov.

Pri pohľade do histórie vidíme, že v čase keď sa hodnota indexu pohybovala nad úrovňou 60 a zároveň išlo o medzimesačné zlepšenie, nasledovali na európskom akciovom trhu mesiace silného rastu.

Peter Garnry, hlavný akciový analytik Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre