Cena ropy sa prispôsobuje druhej vlne koronavírusu

Ropa sa za posledný týždeň oslabila. Dôvodom bola korekcia na akciovom trhu a silnejší dolár. Oživenie globálneho dopytu po palive sa zastavilo aj preto, že druhá vlna koronavírusu nabrala na sile, najmä v Európe a Ázii. Na trh sa zároveň začali dostávať ďalšie barely z krajín OPEC +, čo cenu ešte viac znižuje.

Ropa zostáva pod tlakom slabých fundamentov. Oživenie globálneho dopytu po energiách vykazuje známky stagnácie. Mnoho krajín po celom svete, najmä v Európe a Ázii, sa nachádza uprostred druhej vlny koronavírusu. Výsledkom je to, že oživenie dopytu po palive sa v dôsledku opäť narastajúcej práce z domu a nedostatku voľného času zastavilo. Naznačuje to, že návrat k predvírusovým úrovniam dopytu po rope bude trvať dlhšie, ako sa očakávalo.

Fakty ako slabé marže rafinérií, ktoré klesajú v dôsledku previsu ponuky nafty a leteckého paliva, rastúci dopyt po tankeroch, ktoré uskladňujú prebytočnú ropu a znížený dopyt z Číny, ktorá je najväčším spotrebiteľom ropy na svete, naznačujú, že návrat k predkrízovému obdobiu je čoraz viac vzdialený.

Nemyslím si však, že sa dočkáme nového dramatického výpredaja ropy. Je však viac pravdepodobné, že koronavírus a pochybnosti o načasovaní vakcíny môžu ceny čierneho zlata nad úroveň 50 dolárov posunúť až do budúceho roka.

Pomalé oživenie dopytu kladie nároky aj na jednotu krajín zoskupenia OPEC +.  Tie už navýšili svoju produkciu, teda ešte pred reálnym zotavením dopytu, ktorý by toto navýšenie mohol absorbovať. Medzinárodná energetická agentúra tento týždeň zverejnila svoj krátkodobý výhľad, v ktorom uviedla, že ťažba ropy v USA sa tento rok zníži o 860 tisíc barelov za deň.

Ropa Brent aktuálne našla svoju podporu na úrovni 39,50 dolárov barel, ale keďže špekulanti kupujúci ropu odchádzajú z trhu s určitý oneskorením, korekcia môže cenu znížiť až na 36,50 dolárov. Všeobecná úroveň ochoty podstupovať riziká, ktorá sa prejavuje na trhoch s akciami, bude aj naďalej kľúčovým zdrojom inšpirácie pre obchodníkov.

Ole Hansen, komoditný analytik Saxo Bank

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre