Záporná inflácia môže ECB prinútiť ešte viac uvoľniť menovú politiku

Inflácia v eurozóne za august spadla prekvapivo do záporného teritória. Očakávalo sa oslabenie z júlového 0,4 percenta na 0,2 percenta, ale záporný výsledok mínus 0,2 percenta nikto nečakal. ECB to môže tlačiť k navýšeniu objemu pandemického výkupu dlhopisov (PEPP). Zasadnutie je plánované už na 10. septembra.

Oslabenie inflácie v eurozóne už predtým naznačovalo viacero indikátorov. Harmonizovaná inflácia v Nemecku dosiahla mínus 0,1 percenta, v Španielsku mínus 0,6 percenta a v Taliansku mínus 0,5 percenta. Detailnejšie údaje budú zverejnené až 17 septembra, už teraz je však jasné, že za poklesom sú ceny tovarov ako automobily, vybavenie domácností, oblečenie alebo farmaceutický tovar. Klesajú aj ceny za dopravu. 

Pokles sa týka väčšiny krajín eurozóny, čo potvrdzuje predpoklad, že pandémia má z krátkodobého hľadiska deflačný vplyv. Tlak na nízke ceny bude pravdepodobne pokračovať dovtedy, kým sa neobnoví agregátny dopyt. 

Infláciu drží dole aj silný kurz eura. Počas uplynulých troch mesiacov vzrástol kurz eura voči doláru o 7,6 percenta. Z pohľadu parity kúpnej sily je euro blízko svojich historických maxím. Chvíľu potrvá, kým sa silná mena prejaví poklesom cien produktov dovážaných do eurozóny. Vo výsledku tak môže infláciu stiahnuť nadol až o 0,4 – 0,5 percentuálneho bodu.

Zverejnené čísla pravdepodobne ovplyvnia najbližšie zasadnutie Európskej centrálnej banky. Rada guvernérov bude musieť upraviť svoju politiku smerom k ešte viac dostupnej hotovosti v európskom finančnom systéme. Do úvahy budú musieť vziať silné euro, ktoré inflácii nepomáha a druhú vlnu pandémie, ktorá tiež drží ceny pri zemi. 

Otázkou preto už nebude to, či ECB minie celý balík 1,35 bilióna eur, alebo nie, o čom ekonómovia v posledných týždňoch horlivo diskutujú. Otázkou bude, či súčasná politika je dostatočne expanzívna. Očakávam preto, že program PEPP bude koncom roka opäť navýšený, takže návrat k normálu v politike ECB bude stále v nedohľadne.

Christopher Dembik, hlavný makro analytik Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre