Zlato opäť pri sile. Jeho cena prekonala hranicu 1800 USD

zlato

Medzi najvýkonnejšie aktíva tohto roka môžeme bezpochyby zaradiť aj zlato, ktorého cena od začiatku roka posilnila o 20%.

Aktuálne sa obchoduje za 1808 dolárov za trojskú uncu, takže už nie je ďaleko od historického maxima z roku 2011 na úrovni 1900 USD.

Experti sa zhodujú, že za rastom ceny zlata stojí uvoľnená menová politika centrálnych bánk, či už v podobe nulových úrokových sadzieb alebo tlačenia peňazí a kvantitatívneho uvoľňovania.

Zlato je taktiež obľúbeným bezpečným prístavom v období ekonomickej, finančnej a politickej neistoty, takže v čase pandémie koronavírusu a neistoty na finančných trhoch láka pozornosť mnohých investorov.

Svet sa obáva nástupu druhej vlny pandémie Covid-19, ktorá by negatívne ovplyvnila svetové hospodárstvo.

Výrazný dopyt po zlate cítiť aj zo strany burzovo-obchodovateľných fondov, tzv. ETF. Podľa údajov zverejnených organizáciou World Gold Council, zlaté fondy ETF (ETP) rozšírili svoje portfólia v uplynulom polroku vďaka prílevu nových investícií o 742 ton zlata.

Viacerí analytici už upravili svoje tohtoročné prognózy a zlatu predpovedajú prekonanie hranice 2000 USD. S odvážnym odhadom prišla Bank of America, podľa ktorej by žltý kov mohol do konca roka prekonať hranicu 3000 USD.

Pre ďalší vývoj cien zlata bude rozhodujúce, ako si svet poradí s pandémiou koronavírusu, aký vplyv to bude mať na globálnu ekonomiku a finančný systém a aké ďalšie opatrenia budú musieť prijať vlády a centrálne banky.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre