Zmení nemecký ústavný súd svoje rozhodnutie o nelegálnosti krokov ECB?

V posledných týždňoch môžeme pozorovať, že napätie medzi Nemeckým federálnym ústavným súdom a ECB sa zmierňuje. Ústavný súd má do začiatku augusta rozhodnúť, či sa bude môcť nemecká centrálna banka Bundesbank zúčastňovať európskeho programu výkupu dlhopisov, alebo nie. 

Predpokladám, že napätie bude postupne slabnúť a politickú krízu z predchádzajúceho rozhodnutia sa podarí zažehnať. Sme si však plne vedomí, že pokusov o nové právne spory bude viacero. Hoci nebudú mať pravdepodobne šancu na úspech, budú priťahovať pozornosť médií. 

Zmiernenie tónu

Nachádzame sa uprostred lehoty, ktorú 5. mája stanovil nemecký ústavný súd na objasnenie postoja voči ECB. Začiatkom mája rozhodol, že program výkupu dlhopisov (PSPP) z roku 2015 bude nelegálny, ak ECB do začiatku augusta neposkytne náležité odôvodnenie. Vývoj z uplynulých týždňov naznačuje, že sme na ceste k vyriešeniu tohto problému. Vyhneme sa teda pravdepodobne politickému patu, ktorý by ochromil schopnosť ECB zasahovať v náročných krízových časoch. 

Po prvé, prezident Bundesbanky Jens Weidmann nedávno vyjadril dôveru v to, že ECB bude schopná preukázať proporcionalitu svojho programu PSPP. V pondelok svoje presvedčenie zopakoval a dodal, že dostatočným kritériom pre proporcionalitu krokov ECB sú kapitálové limity výkupu dlhopisov. Naznačuje to zrejmé zjemnenie tónu z predchádzajúcich vyhlásení, ako aj to, že šéf Bundesbanky sa pasuje do role vyjednávača medzi ECB a ústavným súdom. 

Po druhé, dvaja prominentní sudcovia ústavného súdu (Peter Huber a Astrid Wallrabenstein) navrhli, že súd nebude k zmene svojho stanoviska vyžadovať nové zasadnutie Rady guvernérov ECB, ale že bude stačiť odpoveď prezidentky ECB Christine Lagardovej. Je to jasným signálom, že Európa sa pravdepodobne vyhne politickej kríze spôsobenej niekoľkými spolitizovanými sudcami v tom najhoršom čase, keď sú všetci zodpovední, buď na dovolenke, alebo pod tlakom ekonomickej krízy.

Politické tlaky neustanú

Napriek dobrým vyhliadkam na zmenu stanoviska nemeckého ústavného súdu však diskusia o legálnosti programu kvantitatívneho uvoľňovania len tak nezmizne. Krajne pravicová strana AfD už na súde napadla postoj nemeckej vlády a Bundesbanky za súhlas s pandemickým záchranným plánom PEPP. Tvrdí, že je v rozpore so zákazom monetárneho financovania. Pozitívne však je, že AfD nenapadla samotný ústavný súd. Netlačí tak priamo na nesúhlas so súčasným programom výkupu dlhopisov.

K podobným súdnym sporom proti rozhodnutiam ECB bude pravdepodobne v Nemecku v nasledujúcich mesiacoch a rokoch dochádzať častejšie. Nemecko je názorovo rozdelené. Do veľkej miery ide o generačné rozdiely. K niečom podobnému dochádza aj v iných štátoch, napríklad USA. Ide teda o oveľa väčší problém, ako by sa mohlo zdať. 

Podľa nášho názoru však tieto žaloby nebudú mať veľkú šancu na úspech. Vzbudia síce mediálnu pozornosť, no nemajú reálnu šancu ohroziť akcieschopnosť ECB.

Christopher Dembik, hlavný makro analytik Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre