Ceny akcií sú opäť na nezdravých úrovniach

Akciové trhy sa po niekoľkých stratových dňoch vrátili opäť k rastu. Index S&P 500 je tak zhruba na rovnakej úrovni ako v tomto období minulého roka. Opäť sa tak objavujú obavy z prehnanej ceny akcií. 

Zdá, že ocenenie niektorých podkladových aktív je naozaj neadekvátne. Trh jej totiž v súčasnej dobe ťahaný predovšetkým pozitívnym sentimentom investorov, no nie reálnymi ekonomickými fundamentami. Spôsobuje to, že akcie rastú až do nebies. Za rastom nestoja žiadne ekonomické fakty, ktoré by oprávňovali akcie na súčasné vysoké ohodnotenie. 

Najväčším rizikom pre investorov sú akcie z takzvaného Bubble Basket. Ako rýchlo a neadekvátne vyrástli ich ceny hore, tak rýchlo sa môžu dostať na úrovne, kam skutočne patria. Podľa môjho názoru sú ceny akcií v súčasnosti skutočne nafúknuté a investori by mali byť veľmi obozretní.

K rastu dochádza aj napriek tomu, že prognózy na ziskovosť a dividendy firiem sú veľmi negatívne. Dokonca aj akcie Tesly, o ktorým jej šéf a spoluzakladateľ Elon Musk povedal, že sú predražené, naďalej rastú.

Doteraz sme v histórii mohli pozorovať len dve obdobia, kedy k niečomu takému došlo. Bolo to od roku 1995 do roku 2000 a od novembra 2013 do súčasnosti. Prvé z týchto období sa skončilo smutne prasknutým dobre známej dot.com bubliny. Spôsobila to zrútenie hodnoty desiatich percent najviac predražených akcií až o 91 percent. Treba byť preto mimoriadne ostražitý.

Spúšťačom prepadu môže byť zmena rizikového sentimentu investorov. Rizikom jej aj koncentrácia investícií hedgeových fondov do týchto akcií a veľký objem peňazí drobných investorov smerujúcich do segmentu. 

O tom, že cena akcií nemá oporu v reálnej ekonomike svedčí aj stredajšie vystúpenie šéfa americkej centrálnej banky Fed, Jeroma Powella. Upozornil na vážnosť súčasnej ekonomickej krízy. Oživenie bude podľa neho veľmi pomalé a bude trvať dlhú dobu. Zároveň si bude vyžadovať ešte masívnu pomoc centrálnych bánk a vlád. To je vývoj reálnej ekonomiky.

Oživenie bude mať pravdepodobne tvar písmena L, čo je najviac obávaný scenár. V takom prípade by po strmom páde nasledovalo len veľmi pomalé a dlhodobé zlepšovanie ekonomiky. Väčšina makro ekonomických analýz dokazuje, že ekonomika, napríklad v USA, je a bude v dlhotrvajúcej recesii a čakať na rýchle zotavenie a návrat do normálu, na čom dnes stavajú svoje prognózy burzoví obchodníci, je málo pravdepodobné.

Ďalším faktom je, že trhy sú dnes zaplavené likviditou (peniazmi) centrálnych bánk. Ide o ďalší faktor, ktorý ženie ceny aktív nahor. Aj to je ďalším dôkazom neoprávneného ocenenia akcií. Skutočná likvidita je totiž len tam, kde funguje reálna ekonomika. To nám naznačuje aj vývoj do budúcnosti. Dĺžka zotavenia bude priamo určovať dostatok likvidity a tým aj dopytu na finančných trhoch.

Martin Sklenář, analytik Saxo Bank

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre