Súboj medzi náladou investorov a reálnou ekonomikou

Investori na finančných trhoch započítavajú do cien akcií pozitívny variant oživenia ekonomiky v tvare V. Optimizmus im neprekazili ani minulotýždňové slabé makroekonomické čísla, podľa ktorých nezamestnanosť v USA dosiahla v apríli 14,7 percenta. Investori sú tak evidentne pozitívni a podľa nás na to nemajú reálny ekonomický dôvod. 

Počet nových prípadov nákazy koronavírusom totiž napríklad v Južnej Kórei, ktorá je považovaná za vzor boja s pandémiou, vzrástol na 39, čo je najväčší denný prírastok za viac ako mesiac. Aj Nemecko oznámilo, že reprodukčná hodnota vírusu RO stúpla po otvorení ekonomiky na 1,1. Tieto správy naznačujú, že otváranie ekonomík nemusí byť tak bezproblémové, ako sa zdá. 

Satelitné snímky z Číny zas ukazujú, že priemyselná aktivita je aj napriek znovuotvoreniu tovární stále o 25 percent nižšia ako pred krízou. 

Pozitívnym faktom je, že volatilita na finančných trhoch klesá. Tzv. Index strachu – VIX, klesol pod hodnotu 30 po prvý krát od konca februára. Naznačuje to, že trhy očakávajú v najbližších 30 dňoch zmiernenie výkyvov cien akcií. Trh sa vracia do normálu. Dlhodobo rovnovážnou hodnotou indexu VIX je 22. Ak sa dostaneme pod túto úroveň, znamená to, že sme oficiálne mimo dynamiky medvedieho trhu. 

Očakávania vyplácaných akciových dividend sa pritom nemenia. Zostávajú na krízových úrovniach. Znamená to, že ekonomické fundamenty v podobe firemných ziskov výrazne zaostávajú za špekulatívnou horúčkou z akciových trhov. 

Technologické tituly naopak ešte viac zvýšili svoj podiel na americkom akciovom trhu, čo dostalo jeho koncentráciu na nové maximá. Akcie firiem zameriavajúce sa na technológie a online služby sú považované za stávku bez rizika, čo pripomína situáciu zo 60tych a 70tych minulého storočia. 

Skupina 50 akcií dosahovala výrazne vyššie zhodnotenie ako zvyšok trhu. Rast trhov však dlhodobo nemôže existovať bez ekonomických základov a aj vtedy to viedlo k zrúteniu akcií. Zopakuje si podobná situácia aj tentoraz? 

Peter Garnry, hlavný akciový analytik Saxo Bank

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre