Máme sa pripraviť na dlhodobo záporné ceny ropy?

Ropný trh

Ropa WTI skolabovala v pondelok na mínus 40 dolárov za barel. Išlo o bezprecedentnú udalosť, ktorá nám pripomenula závažnosť vplyvu pandémie Covid-19 na globálnu spotrebu palív a na dodávateľské reťazce. 

Pondelkový kolaps májového kontraktu ropy WTI, ktorej cena sa dostala po prvý krát v histórii do záporných hodnôt, nám pripomenul, aký stres priniesla pandémia koronavírusu na trhy v uplynulých týždňoch. Masívna odstávka ekonomík spôsobila, že skladové zásoby palív sa pre nízku spotrebu dostali na historicky vysoké úrovne. 

Vzťah medzi cenou a dopytom skolaboval

Skladovacie a zásobovacie centrum pre ropu WTI sa nachádza v meste Cushing v americkej Oklahome. Keď stav zásob vzrastie, ceny začnú klesať, aby tak pritiahli dopyt zo strany rafinérii a exportérov. Táto väzba medzi cenou a dopytom sa však dočasne prerušila. Zabil ju koronavírus. Kolaps dopytu a doteraz laxný prístup amerických producentov k obmedzovaniu ich produkcie vytvorili veľký tlak na skladovacie kapacity. 

Americký úrad pre energetické informácie vo svojej správe z minulého týždňa uviedol, že zásoby ropy v meste Cushing dosiahli 55 miliónov barelov pričom celková kapacita predstavuje 79 miliónov barelov. Z pondelkového vývoja na burze vyplýva, že aj zvyšných 24 miliónov bolo už rezervovaných a úložisko tak môžeme považovať za plné. 

Pôjde o dlhodobý jav?

Môže sa táto situácia opakovať? Krátka odpoveď je áno. Keď neuvidíme zlepšenie situácie na trhu s ropou v nasledujúcich štyroch týždňoch, aj júnový kontrakt, ktorý exspiruje 19. mája, môže postihnúť rovnaký osud ako ten májový. Nevyhnutne príde k obmedzovaniu produkcie a k bankrotom ťažobných spoločností v USA. To by kombinácii s miernym rastom dopytu po palivách mohlo pomôcť odvrátiť bezprostredný kolaps, riziko však zostáva vysoké. 

Ako sa budú vyvíjať ostatné ropné produkty

Zemný plyn bude zo škrtov v ropnej produkcii benefitovať. Keďže ide o vedľajší produkt pri ťažbe roby aj jeho dodávky klesnú. Pomôže to skladovacím kapacitám a podporí cenu plynu. 

Vykurovací olej a benzín sú výsledkom rafinácie ropy. Ich výroba je teda závislá od spracovania ropy. Keďže ide o pridanú hodnotu k rope, cena sa pravdepodobne neprepadne na nulu. 

Ropa Brent sa vyvíja odlišne ako ropa WTI. Prepravuje sa po mori a môže byť preto skladovaná kdekoľvek na svete. Závisí to len o dostupnosti tankerov, ktoré ju prevážajú. Hoci aj tento druh ropy čelí poklesu dopytu a vysokej produkcii, je len malá šanca, že by cena klesla hlbšie pod 15 dolárov. Keď tak len krátkodobo. Aj to však pravdepodobne vyvolá zatváranie výroby a škrty v ťažbe, najmä u vysoko nákladových producentov. 

Ole Hansen, komoditný analytik Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre