Aktuálna kríza je iná, než bola Veľká hospodárka kríza, tvrdí Bernanke

Ben Bernanke (Flickr)

Ben Bernanke, bývalý šéf americkej centrálnej banky (FED) dnes povedal, že súčasná kríza okolo koronavírusu sa nedá porovnať s Veľkou hospodárskou krízou, ktorá svet postihla v 30. rokoch minulého storočia. Podľa neho sa dá epidémia porovnať skôr s výraznou živelnou pohromou.

Veľká hospodárska kríza, označovaná aj ako Veľká depresia, bola celosvetová ekonomická kríza, ktorá začala obrovským prepadom akcií na americkej burze New York Stock Exchange, 24. októbra 1929 a trvala až do polovice 30. rokov 20. storočia.

„Je to veľmi odlišné zviera, než bola Veľká kríza,“ uviedol Bernanke pre CNBC. „Veľká kríza trvala 12 rokov a vychádzala z ľudských problémov,“ dodal.

Bývalý šéf Fedu v USA očakáva ostrú recesiu, no taktiež pomerne rýchle zotavenie. Podľa neho bude záležať na tom, aký bude reálny dopad tejto krízy na trh práce. Pokiaľ sa podarí zachovať pracovné miesta, potom by mohlo byť oživenie  pomerne rýchle, myslí si Bernanke.

A čo si myslí o reakcii Fedu? Bernanke pochválil vedenie americkej centrálnej banky a uviedol, že Fed bol v tejto situácii mimoriadne aktívny.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre