Prokrastinácia, strach či pohodlnosť. Tu sú hlavné dôvody, prečo nikdy neuspejete

Šancu uspieť má naozaj každý, no v skutočnosti si svoje vysnívané ciele naplní iba pár ľudí. Prečo? Pretože dosiahnuť obrovský úspech nie je nič ľahké.

Žiada si to viacero zmien, ktoré v prvom rade začínajú v našej hlave. Dobrou správou ale je, že každý sa môže zbaviť doterajších zlých návykov a osvojiť si zmeny, ktoré náš život nasmerujú k vytúženému cieľu.

Ako na to? Poďme sa pozrieť na 5 hlavných dôvodov, ktoré nám bránia v dosahovaní toho, čo chceme.

Prokrastinujete

Viete, ako vzniklo toto slovo? Je odvodené z latinského „pro crastinus“, čo znamená „na zajtrajšok“.

A človek, ktorý prokrastinuje, má zajtrajšky naozaj rád. Prokrastináciou, čiže odkladaním úloh na neskôr, trpia mnohí z nás. Otáľame, vyhovárame sa a robíme všetko iné než to, čo by sme robiť mali.

Ak chcete uspieť, čím skôr skoncujte s týmto neduhom. Vypracujte si zoznam úloh, stanovte si konkrétne termíny, prestaňte so všetkým vyčkávať a hlavne kontrolujte, či postupujete podľa plánu.

Máte strach z neúspechu

Aj by ste chceli niečo podniknúť, no hovoríte si „čo ak to nevyjde, čo budem robiť, keď sa to nepodarí“. Bojíte sa zlyhaní, no úplne zbytočne.

Zlyhania sú totiž súčasťou cesty k úspechu. Zabudnite na tvrdenie zlyhanie=opak úspechu. Je v poriadku, ak ste pred niečím novým nervózni a pociťujete obavy. Dôležité ale je, aby vás tento strach neovládal.

Kedykoľvek padnete, vždy sa môžete postaviť a začať opäť znova. Pre všetkých tých úspešných a bohatých ľudí je zlyhanie investíciou do budúcna, niečím, čo ich robí múdrejšími a odolnejšími.

Neveríte si

Čínsky mysliteľ Konfucius raz povedal: „Ten, kto hovorí nemôžem, má zvyčajne pravdu“. Ak si neveríte a nahovárate si „nemám na to, nedokážem to atď..“, do mysle vkladáte obmedzujúce presvedčenia, ktoré vás potom brzdia.

Zmeňte to.

Začnite veriť, že ste predurčení k veľkému úspechu a že všetko, čo chcete, sa stane skutočným.

Ste mimoriadne pohodlní

Niet pravdivejšieho tvrdenia, ako výrok: Úspech leží hneď za vašou zónou pohodlia. Chcete uspieť? Musíte túto komfortnú zónu raz a navždy opustiť.

Doba je tvrdá, konkurencia je silná a ak sa chcete presadiť, budete musieť pracovať viac hodín ako vaši konkurenti. Nezaraďte sa k tým, čo o svojich plánoch a nápadoch iba rozprávajú. Začnite okamžite konať, pretože nestačí mať len veľkolepé plány, sú potrebné kroky na ich uskutočnenie.

Nezlepšujete sa

Akonáhle sa prestanete učiť niečo nové a osobnostne sa rozvíjať, začnete zaostávať za konkurenciou. Ako hovoril Napoleon Hill: „Človek, ktorý prestane študovať len preto, že ukončil školu, je naveky a beznádejne odsúdený na priemernosť a je úplne jedno, aké má povolanie.“

Zabudnite na priemernosť, vypracujte sa na špičku vo vašom obore a úspech bude váš. Aj Tony Robbins, jeden z najvplyvnejších lídrov v súčasnosti nedávno povedal: Najdôležitejšia vec, ktorú z pohľadu finančného úspechu môžete urobiť, je neustále rásť. Pracujte na sebe každý deň, pretože neexistuje väčšia investícia, ako investícia do seba samého. 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre