Najväčší producent ropy na svete mieri na burzu

Ropný trh

Saudskoarabská spoločnosť Saudi Aramco, ktorá je najväčším producentom ropy na svete, dostala od štátneho regulátora povolenie vstúpiť na domácu burzu. Mohla by sa tak stať najväčšou verejne obchodovanou spoločnosťou na svete.

Spoločnosť Aramco zatiaľ termín prvotnej verejnej ponuky (IPO) či objem predávaných akcií nezverejnila. Riaditeľ spoločnosti Amín Násir uviedol, že emisný prospekt s informáciami o emitentovi, finančnej stabilite či investičných zámeroch zverejní 9. novembra.

Podľa agentúry Bloomberg by spoločnosť mohla byť ocenená na 2 bilióny dolárov, no je pripravená prijať ohodnotenie 1,6 až 1,8 bilióna dolárov.

Zatiaľ nie je jasné, koľko akcií spoločnosť ponúkne, no očakáva sa, že by to mohli byť 1-2%, čím by získala 20 až 40 miliárd dolárov.

Na základe výpočtov agentúry Reuters Saudi Aramco v treťom kvartáli dosiahla čistý zisk 21,1 miliardy dolárov, čo je 7-násobne viac, ako zisk najväčšej americkej ropnej firmy Exxon Mobil.

Saudská Arábia chce vstupom na burzu získať ďalší kapitál, ktorým chce diverzifikovať tamojšiu ekonomiku a znížiť jej závislosť na rope.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre