Legendy na Wall Street – traja finančníci a ich vzostup k úspechu

Lloyd Blankfein (Flickr / U.S. Department of State

Možno ich mená nie sú tak preslávené ako je to v prípade investora Warrena Buffetta či finančníka Georga Sorosa, no napriek tomu patria medzi velikánov Wall Street.

Predstavujeme vám troch miliardárov a ich cestu od neznámych mužov až po uznávaných finančníkov.

Leon Cooperman

Ako prvého velikána si predstavíme 76-ročného finančníka Leona Coopermana, ktorý sa narodil ako syn inštalatéra v južnom Bronxe. Ako vysokoškolák na Hunter College bol aktívnym členom bratstva Alpha Epsilon Pi a po ukončení štúdia pracoval ako inžinier kontroly kvality v Xeroxe.

Leon Cooperman (Reuters)

Neskôr získal titul MBA na obchodnej fakulte Kolumbijskej univerzity, pričom hneď po ukončení štúdia sa pripojil k americkej veľkobanke Goldman Sachs.

Cooperman sa v banke krok-za-krokom vypracoval k vyšším pozíciám. Bol manažérom investičného prieskumu, neskôr sa stal generálnym partnerom a napokon sa dostal až na pozíciu generálneho riaditeľa banky. Do dôchodku odišiel na konci roku 1991, čiže po 25 rokoch pôsobenia v Goldman Sachs.

Avšak ani potom sa nadobro nerozlúčil s finančným svetom. V roku 1991 založil investičnú spoločnosť Omega Advisors, ktorá dnes spravuje kapitál v objeme 3,3 miliardy dolárov. Väčšina zdrojov však pozostáva z jeho osobného majetku.

Boone Pickens

Tento muž vyrastal v americkej Oklahome v čase, keď svetom zavládla Veľká hospodárska kríza. Neskôr sa spolu s rodinou presťahoval do Texasu. Dnes žije v Dallase, je ženatý, má 5 detí a v máji oslávil závideniahodných 91 rokov.

Pickens získal štipendium na basketbalovej škole, ktoré však neskôr stratil. Prešiel tak na školu do Oklahomy – konkrétne odbor geológia. Po maturite odišiel pracovať do ropného odvetvia a v roku 1956 založil vlastnú firmu – Mesa Petroleum. Mesa sa po sérii akvizícií výrazne rozrástla a do roku 1981 sa stala jednou z najväčších ropných spoločností sveta.

V roku 1997 založil hedžový fond BP Capital Management (BP je skratka pre „Boone Pickens“), ktorý minulý rok, po dvadsiatich rokoch uzavrel.

BP Capital bol jedným z najúspešnejších energeticky orientovaných investičných fondov, ktorý sa zameriaval na investície do energetických spoločností (ropa, zemný plyn..) a taktiež o o alternatívne druhy energie, ako je vodná či veterná energia. Pri manažovaní fondu sa mu mnohokrát zišli skúsenosti z čias, kedy sám pracoval v ropnom priemysle.

V 80. rokoch bol jeho vplyv v investičnej sfére neprehliadnuteľný. Je známy tým, že obhajoval práva akcionárov a trval na tom, aby boli vedúci pracovníci v spoločnosti odmeňovaní akciami. Táto nová línia myslenia, ktorú Pickens nastolil, prežíva dodnes.

Počas svojej kariéry zažil veľké úspechy, ale aj drvivé pády. Je napríklad známe, že prišiel o milióny, keď príliš skoro stavil na veternú energiu.

Hodnota jeho majetku sa dnes odhaduje na 1,2 miliardy dolárov.

Lloyd Blankfein

Lloyd Blankfein je bývalým výkonným riaditeľom veľkobanky Goldman Sachs. Na tejto pozícii vystriedal v roku 2006 Henryho Paulsona a pri kormidle americkej veľkobanky bol až do konca minulého roka.

Lloyd Blankfein (Flickr / U.S. Department of State

Lloyd Blankfein sa narodil v roku 1957 v New Yorku (štvrť Bronx). Je synom poštového úradníka a sekretárky. Vyrastal v Brooklyne, kde mal spoločnú izbu so svojou babičkou. Pochádzal z chudobných pomerov a v mladosti pracoval ako plavčík či predavač v Yankee Stadium.

Blankfein bol dobrým študentom, čo potvrdzuje aj fakt, že ho jeho spolužiaci zvolili za žiaka s najväčšou šancou na úspech. Jeho študentský život ale nebol ľahký.

Keďže pochádzal z chudobných pomerov, musel pracovať v kaviarni, aby získal peniaze na štúdium. Blankfein študoval na Harvard College, odkiaľ v roku 1975 vyšiel s titulom BA (Bachelor of Arts). V roku 1978 získal titul JD (Juris Doctor) na Harvard Law School.

Blankfein začínal ako právnik v oblasti korporátnych daní z príjmu pre spoločnosť Donovan, Leisure, Newton & Irvine. Neskôr v roku 1981 pracoval ako predajca drahých kovov pre spoločnosť J. Aron, ktorú neskôr prevzala banka Goldman Sachs.

Vtedajší riaditeľ Godman Sachs Henry Paulson Blankfeina poveril riadením divízie menových párov a komodít a to počas rokov 1994 až 1997. Neskôr bol povýšený na COO (Chief operating officer). V máji 2006 sa Paulson stal ministrom financií USA a funkciu výkonného riaditeľa Goldman Sachs prevzal Blankfein.

Blankfein Goldman Sachs úspešne previedol cez tvrdú finančnú krízu a rozšíril jej činnosti aj do ďalších nových oblastí. Dodnes patrí k najlepšie zarábajúcim manažérom na Wall Street, napr. za rok 2016 si prišiel na plat 22,3 milióna dolárov. Odhaduje sa, že hodnota jeho majetku dosahuje 1,1 mld. dolárov.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre