Bitcoin prudko posilňuje. Priblížil sa k 13 000 USD

Populárna kryptomena bitcoin pokračuje v raste a v priebehu dnešného obchodovania sa priblížila k úrovni 13.000 dolárov. BTC sa aktuálne obchoduje za 12.600 USD, čo je intradenný nárast o viac ako 10%. Pripomeňme, že od začiatku tohto roka sa hodnota bitcoinu viac ako strojnásobila.

Na trhu s kryptomenami koluje viacero špekulácií, aké faktory stoja za rastom hodnoty virtuálnych mien. Väčšina investorov sa zhoduje na tom, že podstatným impulzom je projekt vlastnej virtuálnej meny spoločnosti Facebook. Facebook avizoval plány spustiť vlastnú kryptomenu Libra, ktorú by bežne mohli využívať ľudia s účtom na sociálnej sieti Facebook. Tento plán americkej spoločnosti rapídne zvýšil dôveru v kryptomeny a je jasné, že nástup virtuálnych mien treba brať vážne.

Ďalším dôvodom, prečo kryptomeny v posledných týždňoch rastú, môže byť skutočnosť, že viacero firiem sa snaží zaviesť platby s virtuálnymi menami. Príkladom je svetoznáma sieť kaviarní Starbucks, ktorá v amerických pobočkách zaviedla platbu bitcoinom. Starbucks ale nie je sám. Aj telekomunikačný gigant AT&T informoval, že vďaka partnerstvu so spoločnosťou BitPay začne akceptovať platby s virtuálnymi menami.

Pokiaľ sa zdôvodňuje aktuálny rast Bitcoinu, nemožno zabudnúť ani na tzv. halving, čo je klesanie počtu novo-vyťažených BTC mincí. O čo ide? Ako už možno viete, algoritmus bitcoinu je nastavený tak, aby zapríčiňoval postupné zmenšovanie počtu novo vyťažených kusov BTC. Tým sa má dosiahnuť, že maximálny počet bitcoinov nikdy nepresiahne úroveň 21 miliónov kusov.  Takže približne každé štyri roky nastáva spomínaný „halving“, pričom najbližší termín je máj 2020.

Je aktuálna cena bitcoinu „nafúknutá“? To posúďte sami. Analytici americkej veľkobanky JP Morgan vypočítali, že objektívna hodnota BTC je 5000 dolárov, čo by znamenalo, že dnes je nadhodnotený o takmer 8-tisíc USD.

Graf: Vývoj ceny bitcoinu

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre