Prvé akcie nakúpil ako 12-ročný. Finančník Ray Dalio a jeho rada pre mladých investorov

Ray Dalio (Flickr) Harry Murphy/Web Summit via Sportsfile

Dávno predtým, než sa z neho stal slávny miliardár, sa Ray Dalio už ako malý chlapec zaujímal o fungovanie akciového trhu. Dnes manažuje Bridgewater Associates, najväčší hedžový fond na svete, ktorý spravuje kapitál v objeme $140 miliárd.

Málokto vie, že keď mal iba 12 rokov, rozhodol sa investovať peniaze, ktoré si zarobil nosením golfových palíc. Už vtedy sa jeho okolie domnievalo, že tento chlapec raz na akciovom trhu zarobí “veľký balík”.

„V 60. rokoch bol akciový trh v období svojej najväčšej slávy,“ zaspomínal si Dalio v rozhovore na Stanfordskej univerzite. „O akciovom trhu sa vtedy rozprávalo všade. Takže keď som golfistom pomáhal s palicami, neustále mi hovorili práve o akciách.“

Dalio si poctivo odkladal peniaze, ktoré zarobil na golfovom ihrisku, aby si neskôr mohol kúpiť prvé akcie v hodnote $300. Išlo o spoločnosť Northeast Airlines, ktorá sídlila v Bostone a v roku 1972 jej riadenie prevzali Delta Air Lines.

Keďže sa narodil v New Yorku, na golfovom ihrisku sa stretával s nielen s úspešnými finančníkmi z Wall Street, ale aj politikmi.

Ako Dalio povedal, „Northeast bola jediná spoločnosť, ktorá predávala akcie pod $5.“ Dnes už miliardár uznáva, že to bol celkom hlúpy dôvod na nákup, nanajvýš keď zoberieme do úvahy, že tá spoločnosť bola na hranici bankrotu.

Akokoľvek nerozvážny krok to bol, nakoniec sa Daliovi podarilo aj z tohto nákupu akcií profitovať. Spoločnosť totižto kúpil miliardár Howard Hughes a akcie začali stúpať. Vďaka tomu sa Dalio hneď prvým nákupom stal úspešným investorom a už sa nikdy nepozrel späť.

„Myslel som si, že táto hra je jednoduchá a na jednoduchej hre viem zarobiť pekné peniaze,“ povedal na pôjde Stanfordu. „No práve to sa mi nakoniec vypomstilo.“

Dalio pokračoval v investíciách, na ktoré našetril z nosenia golfových palíc, ale neskôr aj iných menších prác, ako kosenie trávnikov alebo roznos novín. Začal sa viac zaujímať o to, ako akciový trh funguje a pýtal si rady od úspešných investorov. Predtým, ako dokončil strednú školu, stihol si vybudovať portfólio v hodnote niekoľkých tisícov dolárov.

Rozhodol sa študovať financie a nakoniec získal diplom na Harvardskej škole biznisu v roku 1973. O pár rokov neskôr založil Bridgewater Associates, ktorý spočiatku manažoval zo svojho dvojizbového bytu v New Yorku.

Minulý rok sa Dalia v diskusii na Reddite jeden používateľ opýtal, akú radu by dal mladým investorom.

„Ponorte sa do akciového trhu, vylejte si z hlavy všetky sra*ky a naučte sa robiť veci inak,“ odpovedal Dalio.

„Jeden z mojich základných vzorcov pre život je Bolesť + Rozmýšľanie = Pokrok,“ dodal Dalio. Práve túto radu častokrát opakuje aj mnohým úspešným lídrom – z bolestivých momentov v živote sa treba poučiť.

„Ak dokážete vymyslieť správnu, rozumnú reakciu na psychickú bolesť a skôr, než sa jej budete snažiť vyhnúť, zamyslite sa nad ňou, povedie to k vášmu rapídnemu učeniu/rozvoju,“ napísal Dalio vo svojom príspevku na Facebooku.

Podľa informácií cnbc.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre