Svetová ekonomika pod ťarchou viacerých rizík

Finančné trhy čelili v posledných týždňoch sérii negatívnych prekvapení. Išlo napríklad o nárast politických rizík v Európe, nové napätie medzi USA a Čínou, alebo spor medzi USA a Iránom. Výsledkom je pokles pravdepodobnosti, že budeme svedkami oživenia v svetovej ekonomike.

Rozvinuté trhy sú pri takom vývoji zvyčajne odolnejšie ako zvyšok finančného sveta. Sú totiž považované za bezpečné prístavy. Platí to najmä o USA. Za posledný mesiac tak stratil index MSCI Emerging markets deväť percent z hodnoty, juhoafrické akcie stratili 14 percent, rovnako tak akcie Južnej Kórei. Investori sú pri týchto trhoch zdržanliví, čo pravdepodobne zvýši tlak na tamojšie centrálne banky, aby nachýlili svoj postoj smerom k expanzívnej politike.

Spomalenie v Číne

Pri pohľade na najnovšie ekonomické výsledky Číny si aj naďalej myslíme, že príde k zrýchleniu rastu HDP krajiny. Aprílové čísla z úverového trhu síce neboli uspokojivé, no sme si vedomí, že mesačné údaje vykazujú zvyčajne vysokú volatilitu, a to aj v čase silných ekonomických stimulov.

Podobne ako pri spomalení v roku 2016 pravdepodobne uvidíme, že čínsky štátny sektor sa bude snažiť absorbovať ekonomické šoky. Štátne investície budú pravdepodobne vyvažovať pokles investícií súkromného sektora. S nárastom obchodnej vojny bude tento trend čoraz viditeľnejší. Obchodný spor teda bude mať pravdepodobne na Čínu aj priaznivý vplyv. Vláda bude nútená otvoriť úverové kohútiky, aby stimulovala odvetvia najviac postihnuté americkým clami, najmä telekomunikácie.

Čína

Na rozdiel od očakávaní zo začiatku roka nemali čínske stimuly doteraz viditeľný dopad tak na susedné  krajiny, ako ani na globálnu ekonomiku. Export väčšiny ázijských štátov klesá. Až na výnimku Vietnamu, ktorý vyviezol v prvých piatich mesiacoch tovar v hodnote o 28 percent vyššej ako vlani.

Export z Číny v apríli medziročne klesol o 2,7 percenta. Japonský export bol nižší o 2,4 percenta a vývoz z Thajska klesol o 2,6 percenta. K zhoršeniu bude pravdepodobne dochádzať aj v najbližšom období, čo naznačujú aj čísla za máj.

Aj Spojené štátny americké spomaľujú

Negatívny je i ekonomický výhľad v USA. Je tu síce stále množstvo ekonomických ukazovateľov, ktoré hovoria o tom, že ekonomika je silná, vyskakujú sa však aj signály spomalenia. Tie naznačujú dôvod pre obavy investorov. Ide napríklad o spracovateľský priemysel, ktorého aktivita sa dostala na deväťročné minimum. Klesajú objednávky vo výrobe statkov dlhodobej spotreby, čo hovorí o spomalení priemyslu. Hodnota jedného z obľúbených ukazovateľov – Národného indexu aktivity zostavovaného chicagským Fedom, je mínus 0,32, kde sa index nachádzal na jar roku 2016.

Odhad pobočky Fedu v Atlante hovorí o raste HDP v druhom štvrťroku o 1,2 percenta, čo je oveľa menej ako 3,2 percenta v prvom štvrťroku. Na americkej ekonomike sa teda negatívne odráža obchodná vojna. Nie je už navyše podporovaná masívnymi daňovými úľavami, ako nedávno. Rast v druhom kvartáli bude podľa nás sklamaním na úrovni jedného percenta.

Povzbudzuje to náš odhad, že ďalším krokom Fedu bude zníženie sadzieb v druhom polroku. Len samotný obchodný spor medzi USA a Čína na to dáva dobrý dôvod. Ďalšie kroky Fedu budú záležať na tom, ako razantné zhoršenie ekonomiky v nasledujúcich mesiacoch uvidíme. Pozornosť sa bude sústreďovať najmä na finančné podmienky, spotrebu a infláciu.

Európske voľby nanovo rozdali karty

Tento mesiac bude pre investorov veľmi náročný. V Európe sú opäť témou voľby, či už v Grécku v júni, alebo v septembri v Rakúsku. Vo Veľkej Británii sa odštartovala kampaň na miesto lídra konzervatívcov. Podľa nášho názoru naznačuje súčasná politická situácia vo Veľkej Británii, že odchod krajiny z EÚ v plánovanom októbrovom termíne je veľmi nepravdepodobný.

Nový líder Konzervatívnej strany bude zvolený koncom júna. Jeho prvým krokom môže byť vyhlásenie predčasných volieb v septembri, alebo októbri. Vyzerá to tak, že Británia si bude musieť s EÚ dohodnúť opäť nový termín brexitu.

Talianska Liga severu získala v európskych voľbách silný mandát. Bude preto možno tiež iniciovať predčasné voľby v krajine, aby sa zbavila koaličného partnera Hnutia piatich hviezd. Pravdepodobne sa zvýši aj napätie medzi Bruselom a Rímom, keď Európska komisia hrozí začatím disciplinárneho konania proti Taliansku. Rozdiel medzi výnosmi talianskych a vládnych 10-ročných dlhopisoch sa preto možno opäť dostane na kritickú úroveň blízko troch percent.

Ďalším dôsledkom európskych volieb bude oznámenie nasledovníka Maria Draghiho a nového prezidenta ECB v nasledujúcich týždňoch. V dokonalom svete je najlepším kandidátom s najlepšími znalosťami, vzdelaním, skúsenosťami a charizmou Francúz Benoit Coeuré. Chýba mu však podpora jeho vlastnej krajiny. Realistickejšou alternatívou je Fín Ollin Rehn, ktorý zastáva „holubičie“ postoje M. Draghiho. Keď však pripustíme, že skúsenosti a znalosti nebudú pri voľbe tými najdôležitejšími kritériami, ďalšími kandidátmi sú Jens Weidmann a Klaus Regling.

Na najbližšom zasadnutí ECB pravdepodobne neuvidíme žiadne prekvapenia. ECB nemá inú možnosť ako osvojiť si „holubičí“ pohľad na ekonomiku. Dôvera v sektore služieb v Nemecku je najnižšia od roku 2014. Nízke sú aj inflačné očakávania – zhruba na úrovni 1,3 percenta, čo je najmenej od septembra 2016.  Jedinou možnosťou pre ECB teda je vytvárať podporu pre ekonomiku a je jedno, kto sa stane novým prezidentom banky.

Vysporiadanie obchodnej vojny je v nedohľadne

Očakávame, že v obchodnej vojne dôjde k dohode. Nateraz však na oboch stranách ešte zostáva rad nevyriešených otázok. Ani na najbližšom zasadnutí krajín G20 v japonskej Osake preto pravdepodobne ešte nedôjde k urovnaniu sporu.

Hoci sa o tom často špekuluje, je málo pravdepodobné, že by Čína začala predávať americké pokladničné poukážky, ktoré drží, a aby ich použila ako zbraň v obchodnej vojne. Poškodilo by to totiž obe strany. Viac pravdepodobný ale je zákaz vývozu vzácnych nerastov do USA, alebo ďalšie znehodnocovanie čínskeho juanu, v prípade ak by sa vzťahy medzi Pekingom a Washingtonom ešte viac zhoršili.

Christopher Dembik, hlavný makro analytik Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre