Buffett sa vyjadril k obchodnej vojne: Bude to zlé pre celý svet

Známy investor a miliardár Warren Buffett, ktorý stojí na čele investičného holdingu Berkshire Hathaway, sa v rozhovore pre televíziu CNBC vyjadril, že obchodná vojna medzi USA a Čínou bude zlá pre celý svet.

Aj keď je podľa neho nepravdepodobné, že tento stret záujmov povedie k totálnej obchodnej vojne, akákoľvek vojna, ktorá nastane, bude zlá pre všetko, čo jeho firma Berkshire vlastní, dodáva Buffett.

Buffettov konglomerát vlastní viacero spoločností, ktoré majú obchodné vzťahy s Čínou.  Napríklad riaditeľ spoločnosti Berkshire Brooks Running, Jim Weber, vyhlásil, že pre obavy z ciel firma ukončuje väčšinu výroby obuvi v Číne a premiestňuje ju do Vietnamu.

Buffett tiež uviedol, že by bolo nezmyselné, keby investori predávali akcie len na základe hrozivých titulkov v novinách. Zároveň dodal, že USA a Čína budú svetovými veľmocami aj nadchádzajúcich 100 rokov a stále medzi nimi bude obchodné napätie.

Miliardár si zároveň myslí, že USA by mali zapracovať na posilnení obchodných vzťahov s Kanadou a Mexikom, nakoľko je obchod s týmito krajinami mimoriadne dôležitý. „Máme viacero spoločných záujmov…mali by sme s nimi zachádzať ako so susedmi, nie s protivníkmi.“

Pred hrozbami obchodnej vojny medzi USA a Čínou nedávno varovala aj Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK), podľa ktorej to bude mať negatívne dôsledky na nemeckú ekonomiku.

Aj podľa šéfky Medzinárodného menového fondu (MMF) spor medzi USA a Čínou ohrozuje globálnu ekonomiku. Christine Lagardeová to uviedla na okraji konferencie v Paríži.

Americký prezident Donald Trump v nedeľu prostredníctvom siete Twitter oznámil, že Spojené štáty od piatku (10.mája) zvýšia clo na tovar z Číny v hodnote 200 miliárd dolárov a to zo súčasných 10 na 25%. „Obchodná dohoda s Čínou pokračuje, ale príliš pomaly, pretože oni sa snažia začať rokovať odznova. To nie!“, napísal Trump.

Trump s tweetmi pokračoval aj v pondelok, keď napísal, že USA príliš strácajú na zahraničnom obchode a to by sa malo zmeniť.

„S Čínou prichádzame o 500 miliárd dolárov ročne. Sorry, ale to už nebude ďalej pokračovať,“ napísal Trump.

Čína v utorok potvrdila, že jej hlavný vyjednávač, ktorým je vicepremiér Liou Che, tento týždeň odcestuje do Washingtonu na rokovania s americkými partnermi. Obe krajiny sa už niekoľko mesiacov snažia vyriešiť obchodný spor, ktorý viedol k zavedeniu ciel na oboch stranách v celkovej výške 360 miliárd USD.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre