Čínske akcie reagovali na hrozby D. Trumpa pádom

Prezident USA Donald Trump
Prezident USA Donald Trump

Trump pohrozil zvýšením ciel na dovoz tovaru z Číny. Nie je totiž spokojný s priebehom vyjednávania dohody s Čínou. V reakcii na to klesli akcie nie len v Číne, ale i na ostatných ázijských trhoch.

„Pondelok býva na finančných trhoch zvyčajne nudným dňom. Donald Trump sa však tento krát postaral o zábavu. Komentoval vývoj pri uzatváraní obchodnej dohody medzi USA a Čínou a pohrozil novými clami. Finálna verzia dohody bola na spadnutie, no teraz je všetko opäť otvorené,“ hovorí akciový analytik Saxo Bank Peter Garnry.

Trump v nedeľu na sociálnej sieti Twitter uviedol, že chce zvýšiť clá na dovoz tovaru z Číny na 25 percent, a to aj napriek tomu, že došlo k pokroku a dátum plánovaného schválenia dohody sa rýchlo blíži.

Čína aktuálne platí clá vo výške 25 percent na dovoz najmä technologického tovaru v hodnote 50 miliárd dolárov. Ďalších desať percent platí na tovar v hodnote 200 mld. dolárov.

Trump chce zvýšiť tarifu na 25 percent pre celý tento objem dovozu a clo uvažuje zaviesť aj na ďalší dovoz v hodnote 325 mld. dolárov. „Clá nemali takmer žiadny vplyv na ceny tovarov. Do veľkej miery ich teda absorbovala Čína,“ uviedol. „Dohadovanie obchodnej dohody pokračuje, no veľmi pomaly. Čína sa snaží vyjednávať. “ uviedol na svojom profile.

„Dôvodov zmeny rétoriky je podľa nás viacero. Jedným z nich môže byť eskalácia prebiehajúcich obchodných rokovaní, ktoré sa podľa americkej strany nijako zásadne neposúvajú vpred. Zároveň nesmieme zabúdať na nadchádzajúce voľby v USA,“ hovorí analytik Martin Sklenář. „Tieto podľa nás riadené výroky majú podporiť tlak na čínsku stranu, aby urýchlila vyjednávanie v oblastiach ako duševné vlastníctvo alebo dovoz automobilov. A čo na to volič? Možno jasá, akého ma odvážneho prezidenta,“ dodáva analytik.

„Čínske akcie na tento komentár reagovali pádom, niektoré až o sedem percent. Prelomili tak všetky úrovne podpory,“ konštatuje P. Garnry. Ide o najväčší pokles od februára roku 2016. Akcie museli zachraňovať štátom vlastnené investičné fondy. Klesali aj ďalšie ázijské akciové trhy, napríklad v Hongkongu, Singapure, či Indonézii. „Finančné trhy celosvetovo, taktiež aj na Slovensku, budú reagovať podráždene, teda poklesom,“naznačuje Martin Sklenář.

Jeden z vysokým čínskych úradníkov mal prísť túto stredu vyjednávať podmienky dohody do USA. Teraz je však otázne, či sa tak naozaj stane.

Pohyb vidíme aj pri dlhopisoch. „Výnosy desaťročných čínskych vládnych dlhopisov od konca marca rástli až na 3,4 percenta, čo je nárast o 40 bázických bodov. Aktuálna rétorika D. Trumpa nie je dobrou správou, takže aj na dlhopisovom trhu môžeme vidieť nárast volatility,“ dodáva dlhopisová analytička Saxo Bank Althea Spinozi.

K pohybu došlo i pri kurze dolára a čínskeho jenu. Jen oslabil v pondelok o 0,47 percenta.

Komentár D. Trumpa zrazil čínske akcie nadol o 7%
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre