6 zásadných tém súčasného akciového trhu

Globálne akcie vzrástli od decembra do februára o 16 percent. Zažili v tom období len málo poklesov. V marci bol však pohyb oveľa divokejší.

Spôsobili to najnovšie informácie o tom, že ekonomika sa spomaľuje, kvôli čomu začali byť investori nervózni. Prinášame šesť hlavných tém, ktoré aktuálne rezonujú medzi investormi na akciovom trhu.

1. V januári sa globálny obchod zotavil

Aj napriek pretrvávajúcim obchodným nezhodám medzi Spojenými štátmi americkými a Čínou rástol globálny obchod počas minulého roka až do novembra a decembra pomerne stabilne. Potom sa však prepadol o štyri percentá. Je to najväčší pokles od roku 2008.

Čínska ľudová banka nedávno zverejnila januárové údaje a tie už poukazujú na silné zotavenie. Globálny obchod je však naďalej veľmi krehký a šéf Fedu sa vyjadril, že môžeme očakávať ďalšie oslabenie.

Kľúčom k zmene trendu obchodnej výmeny je dohoda medzi Spojenými štátmi americkými a Čínou, ktorá sa podľa mnohých zdrojov blíži. Je tu ale stále vysoká pravdepodobnosť, že sa dočkáme len “mäkkej verzie” dohody, ​​ktorá by sa nemusela dotknúť viacerých nepríjemných tém, napríklad núteného presunu technológií alebo krádeže duševného vlastníctva.

2. Inverzia krivky výnosov

Nedávna inverzia krivky výnosov si vyslúžila veľkú pozornosť finančných trhov, pretože doteraz sa tento ukazovateľ používal na vyjadrenie blížiacej sa recesie.

Avšak aj keď je tento indikátor skvelým pomocníkom a pre investorov je dôležitý, mali by sme si tiež uvedomiť, že ekonomika je dynamická a jej recesia sa môže prejaviť aj inak.

Všetci vieme, že inverzia krivky výnosov investorov znervózňuje a naznačuje, že všetko nemusí byť v poriadku. Z histórie však môžeme usudzovať, že časový súlad medzi tým, ako sa krivka výnosov prehupne do inverzie a tým, kedy dôjde k recesii, je veľmi flexibilný. Výrazne to sťažuje rozhodovanie investorov. Odporúčame im preto, aby okrem inverznej krivky sledovali aj ďalšie ukazovatele. Napríklad hlavné globálne ukazovatele vydané OECD, ktoré nie sú pre globálne akcie priaznivé. Investorom preto odporúčame, aby naďalej zostali  defenzívni.

3. Bude J. Powell opakovať Greenspanovu paniku z roku 1998?

Nedávna zmena názoru FOMC na monetárnu politiku zvýšila pravdepodobnosť, že to, čo sa teraz odohráva, je opakovaním situácie z roku 1998. Vtedajší šéf Fedu Alan Greenspan spanikáril, keď Rusko nedokázalo splácať svoje záväzky a rozhodol sa zachraňovať bankrotujúci fond LTCM, kvôli čomu musel Fed znížiť svoje sadzby o 88 bázických bodov.

Jerome Powell (Reuters)

Fed síce vtedy krvácanie zastavil a globálna ekonomika spoločne aj s americkými technologickými akciami ďalej rástla, no vo štvrtom štvrťroku akcie predsa len spadli o 20 percent a pokles odštartoval pád dovtedy odolného sektora technologických firiem.

Rovnako ako v roku 1998, aj teraz opatrenia Fedu vyvolali oživenie, ktoré zmazalo decembrový pokles na akciových trhoch.

Je teda Fed rukojemníkom finančných trhov kvôli hlbokej finančnej previazanosti dnešných ekonomík? Je to možné, no Fed nemôže vidieť veci, ktoré nevidí trh. Áno, podľa nášho názoru by mala centrálna banka venovať väčšiu pozornosť finančným trhom, pretože ekonomický cyklus končí, avšak ak bude Fed presadzovať uvoľnenú politiku, riskuje vznik novej finančnej bubliny v dlhodobých aktívach (technológiách, nehnuteľnostiach, investičnom kapitále, umení, víne atď.).

Na druhej strane to môže znamenať, že by sme mohli zažiť ešte jedno posledné vzopätie globálnych akcií, kým sa párty definitívne skončí.

4. Južná Kórea prináša kvapku nádeje

Kým hlavné globálne ukazovatele OECD v januári naďalej klesali, objavujú sa náznaky, že globálna ekonomika sa obracia k lepšiemu. Hlavné indikátory z Južnej Kórei v januári vzrástli a už aj v decembri zaznamenali malé prírastky.

Zatiaľ je príliš skoro tvrdiť, že sme z najhoršieho vonku, ale ak februárové údaje opäť ukážu kladné čísla, mohla by globálna ekonomika opäť začať rásť. Bol by to jasný dôkaz, že čínsky stimul začína v Ázii fungovať.

5. Trhy sa prehrievajú

Lyft, najväčší konkurent prepravnej spoločnosti Uber v Spojených štátoch a Kanade, dokončuje svoj vstup na burzu. Chcel by získať 1,95 mld. dolárov pri priemernej cene 65 dolárov za akciu. Lyft nebude emitovať veľký počet akcií, takže možnosti budú obmedzené.

Podľa našej poslednej analýzy tohto odvetvia je však hodnota IPO vzhľadom k tomu, v akom ekonomickom cykle sa práve nachádzame, príliš vysoká. Navyše je tu značná neistota týkajúca sa budúcich ziskov. Lyft neponúka žiadne indikátory, ktoré by umožnili odhadnúť, ako chce rozložiť náklady na akvizíciu medzi nových zákazníkov a nových vodičov.

6. Americké firmy s nižšou kapitalizáciou vysielajú varovné signály

Index Russell 2000 (americké akcie s nižšou kapitalizáciou) je dobré sledovať preto, že vykazuje značnú odchýlku od indexu S&P 500. Americké akcie s nižšou kapitalizáciou sa podobajú skôr juhokórejským akciám, ako indexu S&P 500.

Index Russell 2000 jednoznačne ukazuje niečo iné ako index S&P 500, ktorému sa po historickom obrate monetárnej politiky FOMC darilo. Výhodou pre americké firmy s nižšou kapitalizáciou by mohlo byť to, že americký rozpočtový deficit za vlády D. Trumpa dramaticky rastie, čo predstavuje jasný fiškálny impulz pre domácu ekonomiku. Ten by mal pomôcť práve menším firmám s domácimi príjmami.

Peter Garnry, akciový stratég Saxo bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre