Trhy čakajú na Fed, ktorý by mal opäť zvýšiť sadzby

Investori sa dnes v makroekonomickom kalendári upriamia najmä na večernú udalosť, ktorou bude zasadnutie americkej centrálnej banky (Fed).

Fed by mal dnes o 20:00 (SEČ) po dvojdňovom zasadnutí rozhodnúť o zvýšení základnej úrokovej sadzby o štvrť percentuálneho bodu do pásma 2,25 – 2,50%.

Bolo by to štvrté zvýšenie sadzieb v tomto roku. Od decembra 2015, kedy centrálna banka USA prvýkrát opustila nulové sadzby, by to bolo deviaty krát, čo Fed pristúpi k navýšeniu sadzieb.

Obchodníkov ale bude oveľa viac zaujímať, aké tempo zvyšovania sadzieb Fed zvolí v budúcom roku. Podľa viacerých analytikov centrálna banka v roku 2019 spomalí tempo zvyšovania sadzieb, a to z dôvodu spomalenia svetového hospodárskeho rastu, klesajúcich cien ropy či výkyvov na akciových trhoch.

Podľa ekonómov je tak pravdepodobné, že v projekciách, ktoré Fed dnes zverejní, môže byť signalizované dvojité zvýšenie sadzieb v budúcom roku. V septembri Fed očakával, že sadzby v roku 2019 zvýši trikrát.

O 20:30 sa uskutoční prejav šéfa Fedu, J. Powella. Jeho vyhlásenie sa môže niesť v holubičom duchu, nakoľko môže spomenúť nižšie inflačné očakávania.

Centrálna banka USA je čoraz viac terčom kritiky amerického prezidenta Donalda Trumpa. Podľa neho je priam neuveriteľné, že Fed v súčasnej hospodárskej a politickej neistote vo svete uvažuje o akomkoľvek sprísnení menovej politiky. Trump viackrát poukázal na silný americký dolár či prakticky nulovú infláciu.

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre