OPEC sa dohodol na znížení produkcie. Ropa získava takmer 5%

Ropný trh

Kým včera cena ropy výrazne strácala, dnes získava takmer 5%. Čierne zlato reaguje na kartel OPEC a jeho spojencov, ktorí sa dohodli na obmedzení produkcie ropy.

Ako uvádza agentúra Reuters s odvolaním sa na dobre oboznámený zdroj, OPEC plánuje znížiť svoju ťažbu o približne 0,8 milióna barelov denne.  Spojenci, ktorí dopĺňajú zoskupenie OPEC+, znížia produkciu o ďalších 0,4 milióna barelov denne.

Ropa na tieto správy reaguje posilnením. Cena ropy WTI aktuálne získava 4,35% na 53,70 USD/barel, severomorská ropa Brent dražie o 4,86% na 63 USD/barel.

Zasadnutie predstaviteľov OPEC sa koná od štvrtka vo Viedni. Dnes o znížení ťažby finálne diskutujú so svojimi spojencami, medzi ktorých patrí aj Rusko. 

Do Viedne sa dnes vrátil ruský minister energetiky Alexander Novak, ktorý vo štvrtok o znížení ťažby diskutoval v Petrohrade s ruským prezidentom V. Putinom.

Ako uvádza agentúra Reuters, podľa zdroja z ruského ministerstva energetiky je Rusko pripravené znížiť ťažbu o približne 200-tisíc barelov denne.

Ropný kartel chce obmedzením ťažby podporiť cenu ropy, ktorá od októbra stratila približne 30%.

Počas včerajšieho obchodovania sme mohli vidieť pokles cien ropy o takmer tri percentá – bola to reakcia na odloženie rozhodnutia o ťažbe, keďže predstavitelia finálny verdikt preložili zo štvrtku na piatok.

Graf: Vývoj ceny ropy WTI

Dnešný vývoj ceny ropy
xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre