Globálny obchod stojí pred najhoršou krízou od roku 1947, varuje šéf WTO

Riaditeľ Svetovej obchodnej organizácie (WTO)  Roberto Azevedo v rozhovore pre BBC uviedol, že globálny obchod čelí najhoršej kríze  od roku 1947.

„Povedal by som, že je to najhoršia kríza nie pre WTO, ale pre celý multilaterálny obchodný systém od GATT (Všeobecnej dohody o clách a obchode, ktorá predchádzala WTO), ktorá vznikla v roku 1947,“ uviedol Azevedo.

Šéf WTO hovorí o stave, kedy sú spochybňované niektoré základné princípy organizácie ako aj zásady spolupráce. Ako dodal, tento stav je veľmi vážny.

Azevedo poukazuje na pretrvávajúce obchodné spory medzi svetovými veľmocami USA a Čínou. Spojené štáty a WTO sú momentálne v spore kvôli odvolaciemu orgánu, ktorý rozhoduje o sporoch medzi štátmi a ktorý je kľúčovým prvkom celej organizácie.

USA v uplynulej dobe blokujú vymenovanie nových sudcov WTO, ktorí rozhodujú v obchodných sporoch. Tento stav ohrozuje celkové fungovanie organizácie.

Washington sa nechal počuť, že sudcovia WTO prekračujú svoje právomoci a nespravodlivo rozhodujú v prospech Číny či iných ďalších krajín na úkor USA. Ak sa situácia čoskoro nevyrieši, bude činnosť WTO už v budúcom roku ochromená.

Azevedo však uviedol, že členské štáty WTO už rokujú o “pláne B”, ktorý má zabrániť kolapsu odvolacieho orgánu a umožnil mu pokračovať v činnosti.

Šéf WTO sa v rozhovore vyjadril aj k brexitu. Ako uviedol, v prípade tvrdého brexitu by polovica obchodu Veľkej Británie nebola žiadnym spôsobom ovplyvnená, keďže tu platia súčasné podmienky WTO. Takže čo sa týka obchodu s USA, Čínou, Japonskom, Brazíliou a Mexikom, podmienky sa nezmenia.

„Samozrejme, takmer polovicu obchodu uskutočňuje Británia s Európskou úniou (EÚ), takže všetko závisí od preferenčného rozpätia a sadzieb, ktoré by platili po tom, ako Brexit vstúpi do platnosti,“ hovorí šéf WTO.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre