Ako dopadnú dnešné americké voľby?

Bez ohľadu na výsledok dnešných volieb v USA sa pozornosť globálnych finančných trhov pravdepodobne veľmi rýchlo upne na obchodné rokovania medzi USA a Čínou.

Čínski predstavitelia totiž už koncom tohto týždňa zamieria do Washingtonu. Je možné, že ešte pred zasadnutím lídrov G20, plánovanému na koniec mesiaca, dôjde k zásadnému posunu.

Svitá nádej na zlepšenie vzťahov

Čínsky viceprezident Wang Qishan sa ráno dnes nechal počuť, že Čína „je pripravená diskutovať s USA o spoločných otázkach a pracovať na riešení akceptovateľnom pre obe strany.“ Ak odhliadneme od aktuálnej témy volieb do amerického kongresu, vidíme tu pred zasadnutím G20 reálny potenciál na pokrok v americko-čínskych vzťahov, čo môže vyústiť do pokusu dosiahnuť nejakú formu dohody.

Niekoľko vysoko postavených čínskych predstaviteľov plánuje navštíviť Washington v rámci druhého kola rokovaní. Donald Trump, ktorý je teraz naplno vyťažený voľbami, zatiaľ nevyslal prostredníctvom svoju účtu na sociálnej sieti Twitter žiaden signál k tejto téme. No môžeme očakávať, že sa americko-čínskych vzťahov bude venovať už dnes v noci, po uzavretí volebných miestností.

Už teraz je zrejmé, že volebná účasť sa bude blížiť rekordným hodnotám. Hoci sa väčšina expertov zatiaľ nechce odchyľovať svojimi prognózami od konsenzu, o prekvapenie sa môžu postarať prvovoliči. Zatiaľ je naviac predpokladaným výsledkom víťazstvo demokratov v Snemovni reprezentantov a zachovanie súčasného rozloženia síl v senáte.

Voľby môžu rozhodnúť prvovoliči

Hoci sa všeobecne konštatuje, že mladí voliči budú hlasovať opačne, ako v minulých voľbách, ide najmä o prvovoličov. Tí sa pravdepodobne priklonia na stranu demokratov. No starší „mladí“ voliči pravdepodobne naďalej zachovajú svoju priazeň republikánom.

Prekvapivým scenárom by bolo, aby sa republikánom podarilo udržať si obe komory kongresu. Rovnako prekvapivé by bol aj situácia, ak by republikáni utrpeli v Snemovni reprezentantov hlbokú prekážku, teda o viac ako 50 bodov, a demokrati by ovládli senát.

Voľby budú po uzavretí volebných miestností pútať veľkú pozornosť. Aj na základe priebehu v roku 2016 nás čaká pravdepodobne dlhá noc. Budeme čakať na sčítanie posledných hlasov, ktoré nám dajú dokopy finálny obraz. Na západnom pobreží sa miestnosti uzavrú až o tretej hodine ráno stredoeurópskeho času.

John Hardy, hlavný forex stratég Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre