Čínsky jüan je najslabší za posledných 10 rokov

Čínska mena jüan dnes voči americkému doláru oslabila na najnižšiu hodnotu od roku 2008.

Menový pár USD/CNY sa dostal na 6,9658 jüanov za dolár, pričom ešte v apríli bol výmenný kurz na úrovni 6,30 jüanov/dolár.

Podľa niektorých analytikov by kurz sedem jüanov za dolár mohol vyvolať riziko odlivu kapitálu a zvýšiť tlak na čínske hospodárstvo a finančné trhy.

Banka Mizuho vo svojej správe uvádza, že čínske úrady sa pravdepodobne budú snažiť zabrániť tomu, aby sa kurz dostal nad politicky citlivú úroveň sedem jüanov za dolár. Rovnaký názor zdieľa aj finančná skupina Macquarie Group, podľa ktorej poslednou vecou, ktorú chce Peking urobiť, je vystupňovať napätie začatím menovej vojny.

Pripomeňme, že Spojené štáty a Čína vstúpili do otvorenej obchodnej vojny a vzájomne na seba uvalili ďalšie clá. Čínske úrady prisľúbili, že sa vyhnú konkurenčnej devalvácii meny, čím by získali exportnú výhodu, nakoľko by sa ich produkty na medzinárodných trhoch stali lacnejšími.

Výmenný kurz čínskeho jüanu voči doláru sa stanovuje každé ráno a počas dňa môže kolísať o dve percentá. Centrálna banka môže tlmiť vývoj kurzu nákupom alebo predajom meny, prípadne môže nákup a predaj meny nariadiť čínskym komerčným bankám.

Graf: Vývoj USD/CNY

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre