Z brexitu sa stalo nudné a zdĺhavé divadlo

Predstavte si filmovú drámu, kde v polovici filmu už poznáte zápletku, aj to, ako to celé skončí. Ale film pokračuje nudnými a zdĺhavými dialógmi, ktoré znechutia množstvo divákov. To presne sa teraz deje s brexitom.

Hoci všetci politici súhlasia s tým, že chcú zabezpečiť bezproblémový a mierový odchod Spojeného kráľovstva z Európy, do celého príbehu sa vkrádajú prvky telenovely v podobe správ, o ktorých môžeme čítať v novinových článkoch. Z istého uhla pohľadu správy o brexite sú možno aj zábavné, no pre investorov predstavujú nočnú moru.

Myslím, že všetci chápu dôvody, pre ktoré Spojené kráľovstvo chce odísť zo spoločnej Európy, a všetci si uvedomujú aj to, že sa to nestane za noc. Premiérka Theresa Mayová síce potlačila rodiacu sa vzburu svojho kabinetu, avšak nemôže zabrániť politikom, aby robili dramatické tlačovky, ako sme videli v podaní Davida Davisa a Borisa Johnsona. Avšak vzhľadom na okolnosti nie je našťastie trh s dlhopismi natoľko volatilný, ako by sme mohli čakať.

Ako môžeme vidieť na obrázku, od roku 2008 až do dnešného dňa sa desaťročný výnos britský vládnych dlhopisov Gilts postupne znižuje a obchoduje sa v rámci klesajúceho pásma.

Hoci by sme mohli očakávať, že výnosy budú pri rozhovoroch o brexite pozitívne ovplyvnené, pretože investori budú hľadať bezpečné prístavy, vidíme, že od začiatku roka 2018 sa výnosy pohybovali blízko k hornej línii trendového kanálu. Naznačuje to, že investori nie sú ešte rizikami, ktoré súvisia s brexitom, príliš znepokojení.

Ak by boli tomu totiž tak bolo, výnosy pri Gilts by klesli nižšie, podobne ako sme to videli počas hlasovania o brexite v roku 2016 alebo počas európskej dlhovej krízy v rokoch 2011/2012. To, čo nám Gilts dnes hovorí, je, že investori čakajú na návrat k rizikovejším aktívam, keď sa dosiahne dohoda o brexite.

Výnos 10 ročných britských dlhopisov

Dokonca aj v prípade, keby boli investori skutočne znepokojení vývojom v rokovaniach a nedosiahnutím dohody, britské vládne dlhopisy to pravdepodobne neovplyvní, lebo už teraz sa obchodujú na rekordne nízkych úrovniach.

Posledných pár rokov sme boli svedkami invázie európskych bánk na britské ostrovy, buď vo forme pobočiek, alebo dokonca akvizícií bánk v Londýne v snahe diverzifikovať svoje aktivity. Zaznamenali sme tak nárast aktivity zahraničných bánk, ktoré začali obchodovať s britskými spoločnosťami a investovať do infraštruktúry Spojeného kráľovstva.

Napríklad španielsky Santander je dnes, po akvizíciách troch britských bánk v roku 2010, dôležitým zdrojom financovania nielen pre podniky, ale aj pre britských retailových klientov, ktorým poskytuje jednoduché hypotéky. Ďalším skvelým príkladom je banka Sabadell, ktorá sa až donedávna zamerala najmä na región Katalánska v Španielsku. Akvizíciou spoločnosti Lloyds TSB sa jej v roku 2015 podarilo úspešne diverzifikovať svoje operácie a čiastočne sa oddeliť od svojej náročnej a nestabilnej domácej základne.

Skutočnou otázkou je, či európske banky, ako tieto, budú mať záujem na tom, aby pôsobili na trhu mimo Európskej únie.

Samozrejme, že ide o hádanku, na ktorú odpoveď nepoznajú ani dlžníci na starom kontitente, a preto absencia pravidiel jedného prístupu na trh odčerpáva bankám veľa likvidity poskytovanej veriteľmi v Spojenom kráľovstve. Každopádne verím, že to bude mimoriadne dôležitá otázka aj pre Spojené kráľovstvo, pretože zlá dohoda o brexite by izolovala britskú ekonomiku od kontinentálnej Európy ešte viac. Británia by sa potom sa potom musela spoliehať na iné zdroje financovania.

Je teda možné, že pri turbulentnom rozvode Británie a EÚ ešte uvidíme nejakú volatilitu. V každom prípade predpokladáme, že britské dlhopisy sa budú pohybovať len v danom pásme, možno s drobnými záchvatmi.

Althea Spinozzi, dlhopisová analytička Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre