Otrasený bitcoin a forint, problémy Deutsche Bank, Trump a WTO

Prezident USA Donald Trump
Prezident USA Donald Trump

Pozrite si prehľad udalostí a dozviete sa, ako vyzeral posledný obchodný týždeň na finančných trhoch.

Vystúpia USA z WTO?

Americký prezident Donald Trump opakovane povedal vrcholným predstaviteľom Bieleho domu, že chce, aby Spojené štáty opustili Svetovú obchodnú organizáciu (WTO). Tieto informácie priniesol server Axios.com s odvolaním sa na svoje zdroje.

Finančné trhy táto správa znervóznila, no napokon priniesol upokojenie minister financií Steven Mnuchin, ktorý tieto správy dementoval a označil ich za falošné. Mnuchin priznal, že Trump netají svoje pochybnosti ohľadom WTO, no napriek tomu cieľom USA zostáva voľný obchod a odstraňovanie obchodných bariér.

Treba tiež poznamenať, že pre odchod USA z WTO je potrebné odsúhlasenie americkým Kongresom, čo by sa Trupmovi pravdepodobne nepodarilo zrealizovať.

ČNB zvyšuje sadzby

Česká národná banka (ČNB) naplnila očakávania, keď na svojom júnovom zasadnutí zvýšila úrokové sadzby.

Dvojtýždňovú repo sadzbu zvýšila o 25 bázických bodov na 1,00% a lombardnú sadzbu zdvihla z predošlých 1,5% na 2,0%. Diskontnú sadzbu banková rada ČNB ponechala bez zmeny na 0,05%.

Maďarský forint na historickom minime

Maďarská mena voči euru opäť oslabil a dostala sa na historické minimum. Počas tohto týždňa euro voči maďarskému forintu (EUR/HUF) posilnilo až na rekordných 329,60 forintov.

Hovorca maďarskej vlády vyhlásil, že za oslabením maďarskej meny stoja špekulatívne obchody a aktuálny kurz nezodpovedá súčasnému hospodársku vývoju. Zároveň dodal, že maďarská vláda ako aj tamojšia centrálna banka pozorne sledujú vývoj na devízovom trhu. Treba však pripomenúť, že Maďarsku, ktorého ekonomika sa orientuje na export, slabší kurz forintu prospieva.

Graf: Vývoj menového páru EUR/HUF

Bitcoin ďalej stráca

Netrápi sa iba maďarský forint, ale aj bitcoin. Kurz známej kryptomeny opäť oslabil a počas tohto týždňa sa dostal na najnižšiu úroveň za posledných 7 mesiacov. Včera kurz bitcoinu nakrátko poklesol až na 5740 dolárov, no dokázal sa odraziť od supportu a aktuálne sa obchoduje za 6340 USD. Bitcoin prechádza ťažkým obdobím – od začiatku tohto roka už stratil 60% hodnoty.

Problémy Deutsche Bank v USA

Americká súčasť najväčšej nemeckej banky Deutsche Bank neprešla druhou časťou záťažových testov, ktoré každoročne uskutočňuje americká centrálna banka (Fed). Dôvodom sú podľa Fedu rozšírené a zásadné nedostatky v kontrole kapitálu banky. Negatívne hodnotenie sa okamžite odrazilo aj na cene akcií, ktoré reagovali oslabením o 1%.

V prvej časti testov, ktoré Fed robil minulý týždeň a ktoré skúmajú výšku vlastných prostriedkov počas hospodárskej recesie, Deutsche Bank prešla.

Turecká líra reaguje na výsledky volieb

Turecká mena začiatkom týždňa zareagovala na víťazstvo Recepa Tayyipa Erdogana v prezidentských volbách, keď voči euru aj doláru posilnila o približne 3%. Finančné trhy považujú volebný výsledok za upevnenie politickej stability, čo menu krátkodobo podporuje.

Za posledných desať rokov turecká líra voči americkému doláru stratila takmer tri štvrtiny svojej hodnoty. Len za tento rok oslabila približne o 17%.

Inflácia v eurozóne, HDP v USA

Pozrime sa aj na niekoľko makroekonomických fundamentov, ktoré prišli počas tohto týždňa. V eurozóne bol zverejnený rast spotrebiteľských cien, ktorý v máji medziročne zrýchlil z 1,9% na 2,0%.  Prispeli k tomu predovšetkým vyššie náklady na energiu a potraviny. Inflácia sa tak dostala na cieľ 2%,ktorý sleduje Európska centrálna banka.

V USA bol tento týždeň zverejnený údaj HDP za prvý kvartál. Ako informovalo americké ministerstvo obchodu, rast HDP dosiahol 2%, čo je spomalenie z 2,9% zaznamenaných v poslednom kvartáli minulého roka. Analytici očakávali, že ministerstvo potvrdí svoj májový odhad, ktorý počítal s rastom 2,2%.

Facebook a kryptomeny

Spoločnosť Facebook, ktorá prevádzkuje najväčšiu sociálnu sieť sveta oznámila, že zmierni svoj zákaz namierený proti reklamám na kryptomeny.

Facebook informoval, že niektoré typy reklám bude opäť zobrazovať, no naďalej bude platiť zákaz reklám binárne opcie a na ICO, čo je prvý úpis virtuálnych mincií. Facebook taktiež vydal dokument, ktorý popisuje nové pravidlá pre zobrazenie reklám s kryptomenami. Nájdete ho tu.

Ropa opäť drahšia

Ceny ropy tento týždeň pokračovali v raste, za čo môžu dva hlavné faktory. Prvým sú správy, že USA vyzývajú k úplnému ukončeniu dovozu ropy z Iránu. Pod hrozbou sankcií apelujú na ostatné krajiny, aby do 4. Novembra okamžite zastavili dovoz iránskej ropy.

Cenu nahor hnali aj dáta z amerického ropného trhu. Tamojšie zásoby ropy klesli o 9,9 mil. barelov, čo je najväčší medzimesačný pokles od roku 2016. Analytici pritom počítali s poklesom len o 2,6 milióna barelov. Kým začiatkom týždňa stál barel ropy WTI 68,50 USD, aktuálne je to už viac ako 74 dolárov.

Graf: Vývoj ceny ropy

Komentáre