Použije Čína v obchodnej vojne ďalšiu zbraň?

Riziko, že obchodná vojna medzi USA a Čínou sa naplno rozhorí, je stále viac pravdepodobnejšie.

Napätie ešte vzrástlo po dnešnom oznámení, že Čína oplatí USA rovnakou mincou ďalšiu snahu o uvalenie nových ciel.  D. Trump sa totiž vyhráža ďalším balíkom ciel, ktorý by sa mal týkať dovozu z Číny v hodnote 200 miliárd dolárov.

Trhy adekvátne odpovedali a poslali dolár a americké dlhopisy nahor, kým akcie poklesli. Medzi tými dvoma silami, teda rastúcim dolárom a geopolitickými rizikami, sa nachádza zlato, ktoré napriek rastu svetových rizík nerastie.

„Čím vyššie dolár v reakcii na obchodné trenice vystúpi, tým vážnejšie dopady to bude mať na globálny ekonomický rast. Obchodná vojna nemá víťazov, len porazených. Obzvlášť, to platí pre vysoko zadlžené rozvojové ekonomiky, ktoré budú musieť čeliť poklesu ekonomickej aktivity, slabej lokálnej mene a rastúcim nákladom na dolárové dlhy,“ hovorí komoditný stratég Saxo Bank, Ole Hansen.

Jedinou pozitívnou správou v súčasnosti sú nízke ceny ropy na svetových trhoch a nimi tlmené inflačné tlaky. Strmo nadol mieria aj čínske akcie. Index Hang Seng 50 a FTSE China A50 uzavreli obchodovanie pod svojimi dlhodobými minimami. Index FTSE China 50 klesol pod hodnotu 12 tisíc bodov. Ďalšou úrovňou odporu je až 11 400. Index HK 50 prelomil dnes hodnotu 29 tisíc, ktorá má viac ako symbolický význam.

„Trhy navyše museli spracovať ďalší zámer D. Trumpa obmedziť čínske investície do amerických spoločností v odvetviach napojených na národnú bezpečnosť. Medzi také zaradil americký prezident napríklad letectvo alebo robotiku. Prechádzajúce kolo colných sankcií vstúpi do platnosti 1. júla. Čína v snahe stimulovať domáci trh znížila povinné minimálne rezervy pred domáce banky o 100 miliárd dolárov, čo by malo podporiť úvery pre malé firmy,“ hovorí menový stratég Saxo Bank, John Hardy.

Čína tak pokračuje opačným smerom ako Fed, ktorý monetárnu politiku utesňuje. „Hromadia sa okrem toho i špekulácie o tom, že Čína použije kurz juanu ako zbraň v obchodnej vojne s USA, a to aj napriek tomu, že to poškodí imidž bezpečnej meny, ktorý by Čína chcela budovať,“ dodáva analytik.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre