Výpredaj na Wall Street: Obchodná vojna dostala akcie pod tlak

Kontrolu na Wall Street dnes prevzali medvedí investori. Americké akciové indexy nadviazali na európske akcie a zaznamenávajú nemalý pokles – akciový index Dow Jones stráca 1,30%, širší benchmark S&P 500 oslabuje o 1,40%.

Čo stojí za aktuálnym výpredajom na akciových trhoch? Investori tento negatívny vývoj pripisujú stupňovaniu obchodnej vojny medzi USA a Čínou. Cez víkend prišli z USA správy, že prezident Donald Trump chce obmedziť čínske investície do amerických technologických spoločností a taktiež chce zredukovať vývoz moderných technológií do Číny.

Nové opatrenia by malo zabrániť, aby firmy, v ktorých 25% kontrolujú čínski investori, uskutočňovali akvizície s americkými spoločnosťami, ktoré disponujú priemyselne významnou technológiou. Ešte nie je isté, či pôjde o hranicu 25%-ného podielu. Konkrétne obmedzenie by malo byť ohlásené tento piatok.

Čínska odveta na seba nenechala dlho čakať. Tamojšia centrálna banka znížila sadzbu na minimálnych povinných rezervách pre komerčné banky o pol percenta, na čo čínsky juan voči doláru oslabil o viac než 2%.

Peking tak zrejme cielene devalvoval svoju menu, čo spravilo jeho export na medzinárodných trhoch konkurenčnejším. Nemožno pochybovať o tom, že Čína týmto zareagovala na kroky USA. Výsledkom je ešte väčšie prehĺbenie obchodnej vojny medzi krajinami, čo prináša nervozitu na akciové trhy.

Pod najväčším tlakom sú dnes akcie technologických firiem – čiastkový index pre technologické akcie  S&P 500 stráca takmer 3%.

Za kratší koniec ťahajú aj akcie energetického sektora, ktoré okrem iného reagujú aj na pokles cien ropy. Index pre tento sektor dnes oslabuje o 2,1%.

Svetové korporácie považujú hrozbu zvyšovania obchodných bariér za veľké riziko pre svoje podnikanie, čo potvrdilo viacero prieskumov. Obchodná vojna sa pritom ešte môže viac prehĺbiť, keďže Donald Trump pohrozil, že USA uvalia 25-percentné clo na dovoz áut a autodielov z Európskej únie.

Pripomeňme, že USA začiatkom júna prijali 25%-né clo na dovoz ocele a 10%-né clo na dovoz hliníku, a to aj voči krajinám EÚ. Európska únia zahájila odvetu, keď uvalila clá na vybrané americké produkty.

Zdá sa, že globálna obchodná vojna sa ocitla v kolotoči, z ktorého pravdepodobne nevyťaží žiadna zo strán. Kým budú pretrvávať hrozby obchodných bariér, neutíchne ani nervozita na svetových akciových trhoch.

Komentáre