5 udalostí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Ako vyplýva z prieskumu agentúry Reuters, ťažba ropy krajín OPEC v januári stúpla z decembrového 8-mesačného minima, za čo mohla vyššia produkcia v Nigérii a Saudskej Arábii. OPEC však stále plní dohodu o znížení ťažby, a to na 138 percent, čo znamená, že ťaží menej, než sa zaviazal.

2. Americká centrálna banka (Fed) včera podľa očakávania ponechala základnú úrokovú sadzbu bez zmeny, v rozpätí 1,25 až 1,50 percenta. Upozornila však, že očakáva vyššiu infláciu, čo signalizuje, že základnú úrokovú sadzbu by mohla zvýšiť tento rok v marci.

3. USA: Nové žiadosti o dávky v nezamestnanosti oproti minulému týždňu poklesli na 230 000 z predošlých 233 000. Analytici očakávali zvýšenie na 235-tisíc žiadostí. Index ISM v USA v januári dosiahol 59,1 bodu, čo prekonalo odhad na úrovni 58,8 bodu.

4. Analytici americkej banky Wells Fargo varujú, že v prípade komodít by investori nemali vsádzať na možný býčí trend. V nasledujúcich 10 rokoch skôr očakávajú, že bude pokračovať medvedí trend vyvolaný nadbytočnými kapacitami a tlakom na ceny.

5. Čína uzavrie s Britániou obchodné zmluvy v hodnote viac ako 9 miliárd libier. Oznámila to britská premiérka Theresa Mayová, ktorá sa dnes v Pekingu zišla aj s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre